Intel a anunțat că va renunța la branding-ul Pentium după aproape 30 de ani de utilizare. Cândva numele procesoarelor sale „flagship”, acesta a devenit cumva modelul de bază pentru computere de putere scăzută în ultimii ani, fiind înlocuit în zona de top cu modelele Intel Core. Odată cu Pentium, și Celeron, versiunea mai „modestă” a acestuia, va dispărea. Ambele vor fi înlocuite cu o denumire mult mai generică: Intel Processor.
Computerele de bază, cu cele mai slabe performanțe, vor fi echipate cu aceste noi Intel Processor. Acestea vor începe să apară pe piață din 2023 și va delimita mai clar laptop-urile de buget de cele cu capabilități și prețuri mai înalte. Computerele cu procesoare mai avansate vor purta brand-urile Core, Evo și vPro, pentru a sugera diverse cazuri de utilizare. Core vor fi majoritatea, în timp ce Evo va fi folosit pentru ultraportabile, iar vPro pentru utilizare în mediul corporate, cu opțiuni avansate de securitate.
Se pare însă că această schimbare este realizată doar pentru a simplifica oferta la nivel de percepție. Modelele de procesoare Pentium și Celeron din prezent vor rămâne în ofertă, însă vor fi redenumite în Intel Processor. Probabil că momentul pentru acest anunț a fost special ales pentru a veni în preîntâmpinarea noii serii de procesoare Intel Core din generația a 13-a, care urmează să fie lansată în viitorul apropiat.
Primele procesoare Pentium au fost lansate pe piață în 1993, în timp ce primele procesoare Celeron au apărut abia în 1998, bazate pe design-ul Pentium II. Astfel, unele dintre cele mai longevive brand-uri din zona componentelor de PC dispar de anul viitor și probabil că nu vor mai reveni în atenția publică în viitor, mai ales pentru că aceste nume au fost asociate în ultima perioadă cu computere de performanță foarte scăzută, uneori chiar deranjant de scăzută. Din acest motiv, procesoarele Celeron și Pentium au fost integrate mai des în computere Chromebook, mai puțin pretențioase, decât în PC-uri cu Windows.
sursa: The Verge