Apărută ca o nouă sursă de divertisment, rețeaua TikTok a ajuns între timp și o sursă de informare principală de informare pentru utilizatorii care-și petrec mai tot timpul vizionând conținutul platformei.
Potrivit unui raport publicat din surse independente, ”până la 20% dintre clipurile returnate la căutările utilizatorilor conțin dezinformări”. Altfel spus, chiar în timp ce TikTok se poate lăuda cu reușite mai degrabă îngrijorătoare, cum ar fi aceea că a reușit detronarea Google Search în ce privește căutările după surse de informare, platforma bazată pe clipuri virale este evidențiată ca și sursă pentru răspândirea masivă a dezinformărilor pe subiecte dintre cele mai căutate, cum ar fi tema războiului din Ucraina, vaccinul COVID și alte subiecte controversate în țările occidentale. În mod convenabil, platforma este administrată de ByteDance, o companie chineză îndelung suspectată de legături strânse cu Partidul Comunist Chinez.
Potrivit studiului publicat de NewsGuard, rezultatele returnate la căutările pe TikTok sunt cu mult mai polarizante decât cele returnate de Google Search. În medie , 12 din 20 de rezultate afișate pentru căutări pe teme sensibile legate de alegerile din SUA au prezentat abordări partizane duse la extrem, favorizând retorica fostului Președinte Donald Trump, pe care atât Rusia dar și China l-ar dori readus la putere, dată fiind simpatia acestuia către formele de guvernare mai puțin democratice de la est.
Alt subiect care pare discreditat în mod agresiv pe TikTok este cel al schimbărilor climatice, platforma abundând ce clipuri care dezmint narativele unanim acceptate în cercurile științifice, sugerând că fiecare țară ar trebui lăsată să-și traseze propriile reguli la acest capitol. În mod convenabil, China este în prezent cel mai mare poluator al lumii, la nivel de țară.
Încercând să „spele” aparențele, administratorii TikTok anunță că au înlăturat 102 milioane de clipuri neconforme doar în primul trimestru din 2022, apelând la algoritmi avansați de inteligență artificială care pot identifica în timp real conținutul care încalcă regulile de postare ale platformei, doar o mică parte dintre raportările ambigue ajungând la echipele de moderatori umani, pentru verificare și evaluare finală.