Vkontakte, sau VK, cea mai mare rețea de socializare din Rusia, sau „Facebook-ul rusesc”, a fost eliminat de pe magazinul de aplicații App Store. Utilizatorii de iOS nu mai pot descărca aplicația VK în niciuna dintre regiunile pe care magazinul de aplicații este disponibil, iar Apple spune că această decizie a fost luată în urma sancțiunilor asupra Rusiei din partea Marii Britanii. Reprezentanții VK au confirmat că Apple le-a blocat conturile de dezvoltator.
Conform The Verge, reprezentanții VK spun că vor continua să dezvolte și să ofere suport pentru aplicațiile lor de iOS, în ciuda faptului că au acum conturile blocate:
„Aceste aplicații sunt distribuite de echipe de dezvoltare care sunt deținute în majoritate sau controlate majoritar de una sau mai multe dintre entitățile care au intrat sub sancțiunile guvernului Regatului Unit. Pentru a se conforma acestor sancțiuni, Apple a închis conturile de dezvoltator asociate cu aceste aplicații, iar acum aplicațiile nu mai pot fi descărcate din App Store, indiferent de regiune. Utilizatorii care au descărcat deja aceste aplicații vor putea să continue să le folosească.”, a confirmat Adam Dema de la VK.
Sancțiunile britanice sunt o consecință a noilor referendumuri în regiunile ocupate de Rusia din Ucraina și au țintă 23 de oameni de afaceri, cu funcții executive în banca rusească Gazprombank. Întrucât Gazprombank are legături cu VK, rețeaua de socializare a intrat sub incidența acestor sancțiuni.
Nu este clar dacă și Google va lua aceleași măsuri ca Apple, întrucât VK este în continuare disponibil pe dispozitivele cu Android.
Totuși, decizia de a bloca rețelele de socializare rusești vine ca o măsură întârziată de sancțiuni asupra Rusiei. Țara condusă de Vladimir Putin a blocat rețelele de origine vestică precum Facebook, Twitter și Instagram încă de la începutul invaziei Ucrainei, întrucât acestea au refuzat să șteargă conținut care dezvăluia realitatea războiului din Ucraina. Acest conținut era considerat ilegal de autoritățile din Rusia.
Pe lângă aplicația VK principală, alte servicii precum Mail.ru, VK Music sau Youla au fost de asemenea eliminate. Chiar dacă acestea funcționează încă, anumite componente, precum plățile în aplicație sau notificările s-ar putea să nu mai funcționeze.
sursa: The Verge