Coșul de fum este componenta cea mai importantă atunci când vine vorba despre siguranța și funcționalitatea unui șemineu. Acesta asigură un tiraj optim și, implicit, o bună funcționare a sistemului de încălzire.
Însă, atunci când un șemineu pe lemne, un termoșemineu sau o soba fonta nu funcționează în parametri normali, înseamnă că execuția coșului de evacuare nu a fost realizată corespunzător. Cum îți dai seama de acest lucru? Randamentul șemineului scade, iar uneori, poți simți prezența fumului în interiorul locuinței.
Funcționarea unui șemineu cu un coș de fum necorespunzător este riscantă și poate provoca incendii. De aceea, specialiștii sibieni în șeminee și cosuri de fum, ne vor oferi toate informațiile necesare pentru a evita problemele de funcționare ale unui coș de fum, dar și câteva soluții prin care să previi aceste disfuncționalități.
Factorii care influențează buna funcționare a coșului de fum
Principala cauză a coșurilor de fum care nu funcționează corect este proiectarea greșită a sistemului de evacuare a gazelor generate de arderea combustibilului folosit pentru încălzire. Fie că proiectul prevede montarea coșului la interior sau la exterior, este foarte important să găsești locul potrivit pentru amplasare. În acest sens, trebuie să ții cont de arhitectura spațiului în care urmează să fie construit șemineul, respectând toate criteriile tehnice care se impun în cazul unui coș de fum profesional.
Clima și factorii de mediu precum, temperatura, altitudinea, direcția vântului sau presiunea atmosferică reprezintă factori ce pot influența în mod direct fenomenul de evacuare a gazelor arse. De exemplu, atunci când plouă și presiunea atmosferică este scăzută, fumul va fi evacuat mai greu. Pe de altă parte, în anotimpul rece, atunci când valorile sunt scăzute, diferența de temperatură dintre aerul cald ce iese pe coș și aerul foarte rece din mediul exterior, favorizează tirajul.
Materialele folosite pentru construcția coșurilor de fum sunt de asemenea importante pentru o eficiență ridicată. Materialele disponibile pentru construcția coșurilor sunt diverse și au proprietăți diferite. Astfel, se pot folosi componente din ceramică refractară, oțel, materialele prefabricate, sau fontă, în funcție de fiecare proiect în parte.
Înălțimea adecvată a hornului este obligatoriu să fie calculată în funcție de diametrul hornului. Atunci când secțiunea transversală are dimensiuni reduse, coșul de fum va fi mai lung. Astfel, lungimea compensează diametrul redus și asigură un tiraj bun. De asemenea, un coș de fum executat corespunzător trebuie să aibă cel puțin 4 metri și să se înalțe de la baza acoperișului cel puțin 1 metru.
De exemplu, specialiștii recomandă un coș de fum inox cu un design modern, ușor de configurat și deosebit de rezistent pe termen lung. Pe lângă construcția șemineului cu materiale de calitate precum plăci izolatoare, coșul de fum necesită de asemenea o atenție sporită.
Așadar, dacă îți dorești un șemineu clasic pe lemne sau poate un semineu decorativ fara incalzire de care să te bucuri împreună cu cei dragi chiar și în sufrageria unui apartament la bloc, echipa meșterilor în șeminee din Sibiu îți stă la dispoziție cu produse premium, materiale, montaj și întreținere pentru tot sistemul de încălzire. Expertiza asigurată de către specialiști, îți va aduce confort termic, siguranță și eficiență pe termen lung.