JAXA, agenția spațială japoneză, a fost nevoită să își detoneze din zbor racheta Epsilon-6, după doar 10 minute de la lansare. Se pare că o eroare a dus la o traiectorie eronată, iar conducerea agenției japoneze a luat decizia de a distruge racheta înainte ca aceasta să ajungă în spațiu. Pentru că traiectoria inițială a fost greșită, era aproape imposibil de estimat apoi dacă orbita pe care ajungea era una sigură, care să nu interfereze cu alte obiecte din spațiu. La bordul rachetei se aflau opt sateliți comerciali, care au fost complet distruși.
Racheta deviată a fost detonată printr-un semnal către compartimentul de combustibil, care a fost detonat deasupra oceanului. Motivul invocat pentru care racheta a fost detonată a fost siguranța, întrucât nu ar fi putut fi asigurat faptul că racheta nu s-ar fi prăbușit într-o zonă populată sau că nu ar fi lovit alte obiecte din spațiu.
Aceasta a fost cea de-a șasea lansare Epsilon-6 din ultimii 9 ani, și singura acare nu a fost dusă la bun sfârșit. Totodată, acesta era și primul zbor comercial al rachetelor de acest gen, celelalte cinci lansări fiind exclusiv dedicate operațiunilor guvernamentale.
Sateliții care trebuiau puși pe orbită de această misiune erau pentru companii care doreau să monitorizeze planeta prin senzori radar, alții care voiau să fie poziționați pe o orbită sincronizată cu cea a planetei, pentru a urmări soarele exact la fel, în paralel, în timp ce altele doreau să testeze posibilitatea de a folosi apă drept combustibil în spațiu și un satelit care ar fi asistat la aruncarea înapoi pe planetă a altor sateliți (deorbitare) cu ajutorul unei pânze.
Agenția japoneză JAXA a mai avut o lansare eșuată în 2003, când a încercat să lanseze sateliți spion pentru a monitoriza activitatea din Coreea de Nord. Și în acea situație a fost luată decizia de a detona controlat racheta înainte de a ajunge pe orbită.
sursa: Gizmodo