Reintrodusă pe seria Pixel 7 la insistențele fanilor, opțiunea Face Unlock este intenționată pentru deblocarea ecranului, nicidecum ca metodă principală de validare a identității în scenarii potențial riscante, cum ar fi validarea plăților inițiate de pe telefon.
Motivul este unul cât se poate de simplu. Implementarea aleasă de Google este una cu costuri minime, care încearcă să compenseze limitările camerei optice cu algoritmi de inteligență artificială, responsabili cu validarea suplimentară a imaginii livrată de camera frontală a telefonului. Spre deosebire de iPhone și chiar unele generații Pixel mai vechi, recunoașterea facială de pe telefoanele Pixel 7 se bazează pe camera frontală a telefonului, sistem optic ușor de „păcălit” pentru orice hacker cu minime aptitudini.
Problema este că argumentul ridicat de Google nu este prevăzut în actuala versiune a legislației europene, formulată pentru a obliga producătorii smartphone să permită folosirea tuturor mijloacelor de autentificare biometrică (precum autentificare cu amprentă și recunoaștere facială) pentru facilitarea tranzacțiilor online.
Așa se face că utilizatorii Pixel 7 din Europa au descoperit că tranzacțiile inițiate le sunt aprobate practic instantaneu, doar privind ecranul telefonului. Deși este comodă și chiar ar putea fi considerată un pas înainte, metoda care ocolește validarea cu amprentă este departe de a fi și cea mai sigură.
Concret, o poză la calitate rezonabil de bună cu fața proprietarului telefonului ți-ar putea rezolva problema fondurilor insuficiente pe propriul card bancar. „Schema” funcționează atât la cumpărăturile din magazine online, cât și la plățile contactless. Singura veste „bună” este că plățile autorizate prin această metodă sunt totuși limitate, la nu mai mult de 5 tranzacții consecutive, sau 100-150 euro suma total cheltuită.