Un NAS este asociat de obicei cu firmele, însă un astfel de sistem le poate deschide o mulțime de posibilități utilizatorilor individuali. Unul dintre producătorii cunoscuți de astfel de dispozitive este QNAP, o companie din Taiwan. Aceasta are în portofoliu multe modele potrivite pentru uzul personal, iar unul dintre acestea este TS-464.
Poți face multe lucruri, dacă ești o organizație, cu un NAS, dar eu voi analiza acest model din perspectiva unui utilizator individual. Există, în opinia mea, două întrebuințări principale pentru un NAS acasă: îți poți crea propriul cloud, privat, sau un server pentru streaming.
Sunt un utilizator avid de servicii cloud. Toate documentele mele importante și imaginile le păstrez în Google Drive, unde am cumpărat spațiu de stocare suplimentar. Utilizând cloudul am scăpat de teama că memoria smartphone-ului sau SSD-ul de pe laptop nu sunt suficient de mari. Dacă telefonul se umple de poze și clipuri video le pot șterge liniștit, deoarece știu că le am salvate, la calitate maximă, în Google Photos.
Însă sunt oameni care nu au încredere în furnizorii de servicii cloud. Cunosc persoane care încă refuză să facă back-ul la contactele din telefon pe serverele Google sau Apple, deși această operațiune le-ar ușura viața.
Totodată, sunt oameni care au, poate, date secrete, foarte valoroase sau sensibile și nu doresc ca o persoană sau algoritm de la Google, Microsoft sau Dropbox să „tragă cu ochiul”. Este cunoscut faptul că marii furnizori au sisteme care scanează conținutul pentru a descoperi activități ilegale, precum pornografia infantilă sau traficul de droguri.
Pentru cei care își doresc un cloud cu un grad ridicat de confidențialitate, criptat, soluția o reprezintă un NAS precum TS-464. În acest caz tu ești singurul care poți accesa datele și fișierele.
Acest model se adresează firmelor mici și utilizatorilor individuali. Dispozitivul include un procesor quad-core Intel Celeron N5105, sistem de operare proprietar QTS 5, memorie RAM de 4 GB (poate fi extinsă până la 16 GB, mai ales de către cei care lucrează cu mașini virtuale), grafică Intel UHD și 2 sloturi pentru SSD-uri M.2 2280 PCIe Gen 3 x1.
În cele patru sloturi principale pentru dispozitive de stocare pot fi instalate hard disk-uri SATA sau SSD-uri de 3.5” sau 2.5”. În total, cei cărora le permite bugetul pot instala un spațiu de stocare de până la 88 TB în acest NAS. Western Digital a confirmat că modelul Red Pro de 22 TB este compatibil cu QNAP TS-464.
La capitolul conectivitate avem porturile: 2 x Ethernet (2.5 Gigabit), 2 x USB 3.2 Gen2 (unul în față și altul în spate), 2 x USB 2.0 și 1 x HDMI 2.0.
Răcirea sistemului este asigurată de un ventilator de 90 mm. NAS-ul include un receiver IR, dar în pachet nu este inclusă o telecomandă.
Eu am folosit, pentru testarea dispozitivului, un SSD XPG SX8200 Pro (M.2 2280 PCIe Gen3 x4) de 512 GB. Veți spune, poate: „Nu ai zis că sunt patru sloturi pentru dispozitive de stocare?” Da, dar TS-464 are și două sloturi M.2, iar partea bună este că acestea pot fi utilizate nu doar ca și cache, ca la NAS-urile Synology, ci și ca medii de stocare.
Pentru detectarea și setarea NAS-ului, utilizatorii trebuie să descarce aplicația QNAP Qfinder Pro. În cazul în care este disponibilă o actualizare firmware, aceasta trebuie făcută mai întâi pentru a putea merge mai departe. După descoperirea dispozitivului, trebuie să îți creezi un cont QNAP. Din sistemul de operare QTS, care este accesat din browser, poți instala aplicații utile, administra fișierele disponibile în cloud și seta în detaliu dispozitivul.
La fel ca în Windows, pot fi create mai multe partiții. Sistemul de operare este unul dintre cele mai avansate de pe piață și oferă multe opțiuni de personalizare. Din păcate, însă, QTS nu este la fel de rafinat ca platforma oferită de rivalii de la Synology. Iconițele sunt mari și se văd pixelate pe monitoare cu rezoluție ridicată, iar fonturile nu par să aibă consistență.
Pentru a avea un cloud adevărat, accesibil de oriunde, poți descărca aplicația mobilă Qfile, disponibilă pentru sistemele de operare iOS și Android.
Sincronizarea în cloud de fișiere pe platformele Windows, Ubuntu și Mac este posibilă prin aplicația Qsync. Pentru ca aceasta să funcționeze, trebuie instalată în sistemul de operare al NAS-ului aplicația Qsync Central. Aceasta poate fi găsită în secțiunea App Center din QTS. După setarea acestor aplicații, NAS-ul va putea fi accesat din aplicația File Manager pentru Windows.
Tot în App Center utilizatorii au acces la sute alte aplicații compatibile cu dispozitivul, pentru streaming, lucrul cu imagini sau securitate suplimentară.
Din păcate, însă, aplicațiile mobile Qfile nu sunt la fel de ușor de folosit și stabile ca cele oferite de marii jucători de pe piața cloud, precum Google sau Dropbox. Își faci treaba cu ele, dar uneori apar erori neașteptate, iar pașii pe care trebuie să îi faci pentru anumite operațiuni nu sunt intuitivi.
Prin intermediul porturilor externe USB pot fi adăugate dispozitive de stocare externă, inclusiv unele de mare viteză. Acestea pot fi apoi administrate din QTS.
Pentru un utilizator individual un NAS poate fi folosit și pentru a-și crea propriul „Netflix”. Dacă ai sute de filme și seriale, muzică și fișiere audio pe diferite medii de stocare, așa cum am eu, și dorești să le pui pe toate la un loc, cu posibilitatea de streaming de oriunde te-ai afla, atunci poți folosi QNAP TS-464 ca server pentru Plex. Acest model face parte din lista celor 300 suportate oficial de serviciu și oferă transcodare video rapidă, la rezoluții înalte.
QNAP TS-464 – caracteristici tehnice principale:
Procesor: Intel Celeron N5105
RAM: 4 GB
Sistem de operare: QTS 5.0.1
Spații pentru dispozitive de stocare: 4 x 3.5” sau 2.5″ SATA SSD/HDD, 2 x M.2 PCIe Gen 3 x1
Porturi: 2 x USB 3.2 Gen2 (10 Gbps), 2 x USB 2.0 (480 Mbps), 1 x HDMI 2.0 (4K / 60 fps), 2 x 2.5 GbE LAN
Dimensiuni: 168 × 170 × 226 mm
Un NAS poate fi un dispozitiv foarte util într-o locuință, ca server pentru streaming sau dispozitiv de stocare în rețea care îți oferă pe deasupra și un cloud personal. QNAP TS-464 este puternic, are multe porturi și vine cu un sistem de operare care îți oferă o mulțime de posibilități și funcții. Din păcate, însă, aplicațiile mobile disponibile pentru sincronizare de fișiere nu sunt foarte finisate, iar acesta ar fi singurul lucru deranjant la acest model.
QNAP TS-464 este un dispozitiv pe care îl recomand cu încredere, fiind, în opinia mea cea mai bună soluție NAS pentru consumatorii care își doresc propriul server privat, flexibil și puternic.
În România, modelul poate fi achiziționat la prețul de aproximativ 3.100 de lei. Dacă adăugăm și dispozitivele de stocare, investiția inițială poate fi destul de mare. Însă nici abonamentele lunare la serviciile cloud nu sunt ieftine, iar pe termen mediu și lung un NAS este mai rentabil. Mai mult, câștigi ceva neprețuit: garanția că nimeni nu trage cu ochiul la datele tale.
Sper, însă, că taiwanezii au rezolvat problemele de securitate care au permis o serie de atacuri de tip ransomware de amploare împotriva NAS-urilor lor în perioada 2019 – 2021.
- Performanțe foarte bune
- SSD-urile M.2 pot fi folosite ca dispozitive de stocare, nu doar ca și cache
- QTS 5 oferă o mulțime de posibilități
- NAS-ul este destul de ușor de setat și folosit
- Este compact deși permite o capacitate de stocare uriașă
- Sistemul de operare mai trebuie finisat
- Aplicațiile mobile pentru sincronizarea de fișiere nu sunt la nivelul celor oferite de marii jucători