Potrivit Google, folosirea inteligenței artificiale pentru „generarea” de cod executabil va reduce dependența de programatorii umani, totodată evitând greșelile comise de aceștia.
Pornit în cadrul diviziei de cercetare Alphabet X, proiectul cu nume de cod Pitchfork este din categoria ”Generative artificial intelligence” și vizează generarea algoritmică a de imagini, clipuri video, cod executabil și altele, apelând la inteligență artificială. Dacă reușește, inițiativa ar putea avea implicații majore pentru Google, respectiv, modul în care dezvoltatorii creează codul aplicațiilor software.
Planul Google este de a ajuta dezvoltatorii să lucreze mai eficient cu o echipă restrânsă de ingineri software, realizând o parte din muncă folosind instrumente bazate pe inteligență artificială.
Noul AI va putea învăța „stilul” de programare al inginerilor implicați în diverse proiecte, generând nou cod după stilul acestora. Un alt rol important va fi în procesul de validare a calității, AI-ul asistând identificarea de bug-uri, eventual, rescriind porțiunea de cod a aplicației respective.
Nu chiar atât de ambițios încât să poată genera de la zero cod executabil, noul AI este intenționat mai degrabă să reducă nevoia de oameni pentru crearea și actualizarea codului aplicațiilor.
Google/Alphabet nu este singura companie care face progrese majore în sfera tehnologiilor Generative AI, Microsoft dezvoltând propria unealtă Copilot, capabilă să genereze sugestii de cod prin analizarea procesului creativ al dezvoltatorilor software. Aparent, inginerii software care apelează la acest instrument pot auto-genera până la 40% din codul nou creat de-a lungul unei zile de muncă, reducând astfel în mod dramatic timpul de execuție al proiectelor la care participă.