Foxconn pierde exclusivitatea iPhone 15, Apple căutând noi parteneri în afara Chinei

02.01.2023
Foxconn pierde exclusivitatea iPhone 15, Apple căutând noi parteneri în afara Chinei

După ce ani de-a rândul a fost singurul partener Apple responsabil cu asamblarea gamei de telefoane iPhone Pro, Foxconn pare că a căzut victimă dependenței prea mari de forța de muncă din China.

Deși interdicțiile comerciale impuse unor companii precum Huawei au stârnit furia regimului de la Beijing, Apple a beneficiat până în ultima clipă de un tratament preferențial, autoritățile neezitând să folosească pentru „calmarea” angajaților Foxconn inclusiv echipele de „mascați” rezervate în mod normal pentru suprimarea revoltelor sociale și proteste anti-regim. Iar când nici asta nu a funcționat conducerea Foxconn a trecut la „cumpărarea” angajaților revoltați, acordând bonusuri generoase pentru întoarcerea la muncă sau, după caz, părăsirea în liniște a complexului industrial.

Însă răul a fost deja făcut, Apple imputând partenerului Foxconn ratarea semnificativă a țintelor de vânzări, prin nelivrarea stocurilor de telefoane iPhone 14 comandate. În realitate, pierderea pentru China este chiar mai mare, impredictibilitatea demonstrată motivând partenerul american să urgenteze  eforturile de relocare a producției iPhone către alte locații din regiunea Asiei. Așa se face că pe ambalajul viitoarelor telefoane iPhone 15 ar putea fi trecută mai degrabă inscripția Made in Vietnam, partenerul Luxhares fiind unul dintre candidații posibili pentru preluarea producției. Momentan, Luxhares produce în Vietnam doar accesorii pentru dispozitivele Apple, iar oficial nu sunt planuri pentru dezvoltarea unor linii de producții iPhone.

Revenind la iPhone 14, fabrica Foxconn din regiunea industrială Zhengzhou trebuia să livreze 80-85 milioane de unități până la finalul lui 2022, însă și-a redus estimările la 78.1 milioane unități. Analize independente coboară și mai mult această cifră, la 70-75 milioane unități. Punând în ecuație și climatul geopolitic incert, devine tot mai clar pentru Apple că nu se mai poate baza exclusiv pe fabricile din China, consolidarea relațiilor cu parteneri OEM din alte regiuni căpătând o importanță deosebită pentru gigantul american.

Tags:
Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai
Aurelian Mihai este cel mai vechi redactor al site-ului Go4it.ro. Are 14 ani de experienţă în presa IT şi cunoștințe ample din sfera tehnologiei. Înainte de a ajunge la Go4it, Aurelian a fost redactor pentru revista XtremPC, acoperind rubrica de știri, desfășurarea de teste comparative și ... citește mai mult