Faptul că războiul declanșat de Vladimir Putin în Ucraina nu merge așa cum se aștepta liderul de la Kremlin nu mai este un secret pentru aproape nimeni. Însă noile statistici realizate după aproape un an de război arată cât de mari sunt pierderile rușilor.
Ucraina nu ar fi reușit, însă, să obțină victoriile de până acum și să aibă un avantaj strategic fără sprijinul NATO și în special al Statelor Unite. În ciuda acestor succese, însă, sunt voci în SUA care cer reducerea sprijinului acordat Kievului de către Washington. Însă America nu a obținut niciodată un asemenea succes militar, mai ales indirect, cu o investiție atât de mică.
De la începutul războiului, Statele Unite au injectat 21 de miliarde de dolari în armata Ucrainei. Suma totală cu care statul european a fost ajutat de Washington în ultimele 11 luni (include generatoare, sisteme pentru conectarea la internet precum Starlink, provizii, echipamente medicale etc.) se apropie de 50 de miliarde de dolari.
Citește și: Rusia, disperată să-și reanimeze industria jocurilor video, vine cu propuneri de domeniul SF
Printre altele, Ucraina a primit de la America: 54.000 de rachete și sisteme anti-tanc (8.500 de sisteme Javelin), 45 de tancuri T-72B, 20 de elicoptere Mi-17, 38 de platforme HIMARS, 175 de obuziere de 155 și 105 mm, muniție și nenumărate echipamente de dimensiuni mai mici. Alte state care au ajutat mult, mai ales pe plan militar, Kievul sunt: Marea Britanie, Germania, Franța, Polinia, Cehia sau Estonia.
Ca să rezumăm, suma investită de SUA în acest război reprezintă mai puțin de 5% din bugetul său anual de apărare. Cu acești bani au fost eliminate 50% din sistemele și echipamentele pe care Rusia le avea în serviciu activ înainte de conflict, potrivit unei analize a publicației 19FortyFive.
Conform site-ului Oryx, Rusia a pierdut în Ucraina: 1.600 de tancuri, peste 300 de aeronave, 600 de piese de artilerie, 750 de vehicule blindate de asalt și 1.800 de transportoare blindate de trupe. Acestea sunt doar sistemele pentru care este confirmată vizual pierderea. În realitate pierderile sunt, probabil, mai mari.
Realizarea este extraordinară. Potrivit unor specialiști, din bugetul de apărare al SUA pentru 2022, cam 200 de milioane de dolari au fost alocați pentru contracararea Rusiei pe plan mondial. Washingtonul a reușit să pună pe butuci armata Moscovei cheltuind doar un sfert din acea sumă.