Conform informațiilor publicate de Bloomberg, Apple va avea un an foarte aglomerat de lansări, însă faptul că producătorul american dorește să intre pe alte piețe pe care nu avea încă o prezență oficială va afecta evoluția de la an la an ale altor produse. În continuare, compania pare că are în plan să lanseze noul său dispozitiv de realitate virtuală, însă modelele de laptop-uri, PC-uri și smartphone-uri din 2023 vor fi doar upgrade-uri hardware, fără prea multe capabilități noi. Iată ce putem aștepta în următoarele 12 luni de la Apple.
Dispozitivul VR/AR Apple Reality Pro/Reality One(?) va debuta cândva în această primăvară, însă va fi doar anunțat, nu și lansat oficial. Lansarea ar putea veni mai târziu, însă compania pare să dorească o lansare similară cu primul iPhone, care a fost mai întâi demonstrat, și abia apoi adus pe piață. realityOS sau xrOS va debuta la WWDC 2023, la câteva săptămâni distanță.
Se pare că o parte dintre dezvoltatorii de software parteneri Apple au deja dispozitive Reality Pro și au început deja dezvoltarea de jocuri, aplicații și experiențe pentru acest dispozitiv. Lansarea ar putea avea loc în toamna lui 2023.
Printre primele lansări de produse noi pentru 2023 de la Apple sunt așteptate noile modele de laptop-uri MacBook Pro. Anul trecut, compania a lansat MacBook Air și MacBook Pro de 13” cu procesoare M2, iar în această primăvară sunt așteptate modelele MacBook Pro de 14 și 16” cu procesoare M2 Pro și M2 Max. Acestea vor păstra design-ul și funcționalitatea modelelor lansate în toamna lui 2021, iar performanța nu va fi cu mult mai bună, întrucât trecerea de la M1 la M2 nu reprezintă un salt atât de mare.
Un nou model MacBook Air cu procesor M2 ar putea fi lansat anul acesta, echipat cu un ecran mai mare, pentru prima dată în această gamă de produse. Modelul Air mai mare ar folosi un ecran de 15”.
Se pare că anul 2023 va fi și cel în care seria de computere Mac Pro va trece la Apple Silicon. Aceasta este ultima gamă de produse care încă rulează procesoare Intel, însă trecerea nu va fi foarte ușoară pentru unii utilizatori. În primul rând pentru că computerul profesional de tip tower nu va oferi o performanță semnificativ mai bună decât Mac Studio. Asta pentru că va folosi un cip M2 Ultra, adică două cipuri M2 Max „lipite”, pentru un total de 48 de nuclee pentru CPU și 152 nuclee pentru GPU.
Singurul avantaj real față de Mac Studio va fi însă posibilitatea de a adăuga componente pe PCI-Express și pe port-ul proprietar Apple, cât și posibilitatea de a instala stocare în plus. Memoria RAM rămâne lipită de procesor și nu va putea fi schimbată de utilizatori. De altfel, și procesorul va fi lipit pe placa de bază. Nici design-ul exterior nu va primi un upgrade față de Mac Pro-ul din 2020.
iMac Pro, cu ecran mai mare este în plan, însă nu este clar încă dacă va fi lansat în 2023. Acesta ar putea întârzia alături de un nou model iMac de 24”, care ar putea fi actualizat hardware abia în 2024, alături de un nou procesor Apple M3.
Modelele iPad Pro din 2022 vor rămâne cel mai probabil pe piață pe tot parcursul anului 2023, urmând a fi actualizate abia în 2024, cu ecrane OLED puțin mai mari. Modelele Air, Mini și „standard” vor primi, cel mult, actualizări hardware minore, precum un procesor mai vechi în aceeași carcasă a generației curente.
Nici Apple Watch nu este așteptat cu un upgrade semnificativ. Seria 9 va fi probabil identică în design cu seriile 7 și 8, cu un procesor mai nou și poate senzori în plus.
Nici AirPods n-ar trebui să primească actualizări semnificative în 2023, dar HomePod în varianta mare s-ar putea întoarce pe piață. Acest model ar veni cu un preț mai mic decât modelul original, cu un chipset Apple S8, același folosit pe Apple Watch și o interfață touch schimbată în partea de sus.
Nici iPhone nu va primi upgrade-uri majore, însă diferențele ar putea fi de ajuns pentru a convinge utilizatorii care încă nu au modele iPhone 12, 13 sau 14 să își schimbe, în sfârșit, telefoanele. Toate cele patru variante (standard, Plus, Pro și Pro Max) vor fie echipate cu ecrane cu Dynamic Island, iar port-ul Lightning va fi înlocuit cu USB-C.
Modelele Pro vor fi însă construite acum din titan, în loc de oțel, iar butoanele de volum și power nu vor mai fi fizice, ci vor oferi răspuns haptic prin vibrații. Desigur, un nou procesor A17 și un nou iOS vor debuta odată cu noile modele.
Se pare că Apple a investit atât de multe resurse în dezvoltarea Reality Pro, încât celelalte dispozitive au rămas în urmă cu dezvoltarea hardware. 2023 pare astfel să fie un an de îmbunătățiri incrementale pentru Apple.
sursa: Bloomberg