Lansată în urmă cu peste doi ani, prima versiune a accesoriului Chromecast with Google TV își cam arată limitele pe partea de performanță, funcționalitatea oferită de platforma Google TV ridicând considerabil mai multe provocări decât simpla redare a conținutului video trimis de pe telefon.
După ce mai întâi a lansat o versiune low-cost pentru piața din India, numită Chromecast HD, Google încearcă acum să capteze și atenția consumatorilor mai pretențioși, pregătind o versiune de dispozitiv cu mai multă putere de procesare, rezoluții video și memorie internă.
Problemele par să fi apărut încă de la momentul lansării din anul 2020, înlocuirea platformei Cast OS cu Android TV (redenumit Google TV) deschizând accesul utilizatorilor la aplicații de Android mai puternice, care însă nu pot fi acomodate în număr prea mare din pricina spațiului de stocare insuficient. Deși problema putea fi rezolvată cu ușurință prin lansarea unei revizii cu mai multă memorie internă, Google a insistat pentru păstrarea unei singure versiuni de dispozitiv, lăsând consumatorilor un argument în plus pentru upgrade la următoarea generație Chromecast.
Din păcate, în afara faptului că este vorba de un înlocuitor pentru actualul model flagship, specificațiile următoarei ediții Chromecast with Google TV nu sunt cunoscute, însă este plauzibil ca noua versiune hardware să aducă suport pentru noi formate de compresie video, acces mai rapid la rețele Wi-Fi și mai multe rezoluți de afișare. Cert este că și actuala generație Chromecast with Google TV beneficiază de capabilități de afișare 4K în format HDR la 60 de cadre pe secundă, decodare AV1 și H,265, fiind compatibil cu orice tip de conținut distribuit pe platforme de streaming video precum Netflix, YouTube sau Amazon Prime. De asemenea, acesta este compatibil cu standardul de afișare HDR Dolby Vision.