Bill Gates a declarat în urmă cu câțiva ani că trăim cea mai prosperă și pașnică perioadă din istoria umanității. Între timp au venit pandemia COVID-19, războiul din Ucraina, iar problemele climatice s-au înrăutățit. Totuși, miliardarul crede în continuare că viitorul care ne așteaptă este unul bun.
„Sunt încă foarte optimist și cred că mi-ar fi mai bine dacă m-aș naște 20 de ani de acum încolo, 40 de ani de acum încolo, 60 de ani de acum încolo, decât în orice alt punct trecut din istorie”, a declarat cofondatorul Microsoft într-un interviu acordat în cadrul Lowy Institute, un think tank din Australia.
Gates a recunoscut că lumea este plină de „tendințe dezamăgitoare”. El a dat ca exemplu răspunsul neadecvat la pandemia COVID-19, eșecul guvernelor de a-și atinge țintele legate de combaterea problemelor climatice și problemele politice din SUA.
În octombrie, un studiu Gallup realizat în SUA arăta că 42% dintre americani cred că vor avea un nivel de trai mai bun decât al părinților lor. Procentul este cu 18 puncte procentuale mai redus decât în 2019.
Pesimiștii nu văd întreaga imagine, crede Bill Gates. El a vorbit despre progresele făcute în domeniul sănătății publice, notând că rata de mortalitate la copiii mai mici de cinci ani a fost redusă la jumătate în ultimele două decenii.
Citește și: Bill Gates și-a schimbat telefonul Galaxy Z Fold3. Modelul la care a trecut
Mai mult, nivelul de inovație care va îmbunătăți viața oamenilor va continua să fie ridicat, potrivit lui Gates. „Vom vindeca obezitatea, vom găsi tratament pentru cancer și vom eradica poliomielita”, a explicat el.
Mai mult, Gates spune că am descoperit modalități ieftine de a produce eficient energie regenerabilă în ultimii ani. Totodată, tehnologia îi permite educației să se răspândească peste tot în lume.
Miliardarul ne-a invitat apoi să ne întoarcem cu 300 de ani în trecut. Potrivit lui, la 1700 omul obișnuit murea înainte de vârsta de 40 de ani. Astăzi, în SUA speranța de viață este de 76,1 ani. „Nu conta dacă erai rege sau cerșetor, erai supus la o mortalitate infantilă uriașă și la un nivel foarte scăzut de alfabetizare” a explicat el.
Gates a notat că uneori progresul tehnologic nu duce unde trebuie. El a dat ca exemplu armele nucleare sau armele biologice. „Modernitatea vine cu câteva riscuri ridicate, de asemenea. Dar, per total, sunt foarte optimist”, a conchis cofondatorul Microsoft.
Sursa: CNBC