Deși a promis că nu va mai face așa niciodată, Microsoft revine la vechile obiceiuri introducând pentru utilizatorii de Windows 10 un mesaj de notificare afișat pe tot ecranul, solicitând insistent acceptarea ofertei de upgrade gratuit la Windows 11.
Pus pe făraș de Microsoft, Windows 10 este acum în aceeași situație ingrată în care se afla cândva și predecesorul Windows 7, servind drept platformă de promovare pentru succesorul Windows 11. Iar pentru a nu lăsa o portiță de scăpare utilizatorilor care au dezactivat instalarea automată a actualizărilor Windows 10, modificarea este făcută la nivel de server, „convingând” PC-urile echipate cu această versiune de Windows să afișeze un mesaj care amintește de reclamele înșelătoare practicate de comercianți mai puțin reputabili. Iar dacă răspunsul primit nu este cel așteptat de Microsoft, nici o problemă. Mesajul va reapărea peste 3 zile și tot așa, până când utilizatorii se lasă convinși să accepte oferta de nerefuzat:
”Now unlocked: You’re eligible for a free upgrade to Windows 11”
În timp ce oferta este cât se poate de reală, Microsoft pare să ignore faptul că utilizatorii și companiile care au plătit pentru licențe Windows 10 au optat pentru experiența acestui OS și nu orice reinterpretare apărută între timp. Astfel, promovarea agresivă a succesorului Windows 11 ar putea fi considerată un abuz pentru utilizatorii care au plătit pentru a beneficia de experiența Windows 10 ca atare.
În realitate, oferta de tip “free upgrade” poate implica timp pierdut pentru angajații companiilor nevoiți să aștepte cu orele pentru instalarea noii versiuni Windows pe PC-uri care abia întrunesc specificațiile minime de sistem, ca să nu mai vorbim despre potențiale probleme de acomodare cu noul design de interfață sau compatibilitatea cu aplicațiile folosite în scop de serviciu.
Potrivit ofertei prezentate de Microsoft utilizatorii au de ales între două butoane: Get It (instalează acum) și Schedule It (programarea instalării la o dată ulterioară). Ce-i drept, există și o opțiune ”Keep Windows” care permite ignorarea permanentă a acestei oferte, însă acesta nu este un buton ci un simplu link inserat la partea de jos a ecranului, printre informații generice pe care utilizatorii sunt mai degrabă predispuși să le ignore.
Fără de a accepta imediat alegerea indicată, chiar și la folosirea opțiunii ”Keep Windows 10” Microsoft redirecționează utilizatorii către o pagină “Introducing Windows 11”, detaliind în formă text cele mai importante funcții și avantajele Windows 11. Abia la folosirea butonului ”Back” ești dus la o pagină cu titlul “You’ll stay on Windows 10”, folosirea butonului ”Continue to Windows 10” aducând bun înapoi desktopul familiar.