Windows 10 scapă de „moștenirea” Internet Explorer, o actualizare distribuită prin serviciul Windows Updates înlăturând și ultimele vestigii care asigurau compatibilitatea cu vechi aplicații web, folosite de companii și organizații care și-au neglijat actualizarea infrastructurii informatice.
La fel ca plugin-ul Adobe Flash, Internet Explorer este unul dintre dinozaurii internetului care pur și simplu refuza să moară, web browser-ul lansat în urmă cu peste 25 de ani apărând preinstalat chiar și cu cel mai recent build Windows 10.
Potrivit Microsoft, singurul motiv pentru care Internet Explorer a fost păstrat atât de mult timp este nevoia clienților business de a păstra compatibilitatea cu infrastructura IT existentă, alcătuită din aplicații și elemente de interfață gândite în jurul acestuia. Echivalentul lui Windows XP în era Windows 10, Internet Explorer de regulă nu ajungi să-l folosești pentru că PC-ul tău nu ar putea rula Microsoft Edge, ci pentru că alte elemente din infrastructura IT a organizației tale solicită asta în mod expres.
Însă de acum, documentația tehnică furnizată de Microsoft pentru sistemul de operare Windows 10 specifică în mod fără echivoc retragerea suportului pentru aplicații care depind de Internet Explorer pentru compatibilitate.
Inițial, măsura era planificată pentru 15 iunie 2022, dar a fost amânată la cererea companiilor care au întârziat cu actualizarea platformelor folosite. La fel ca în cazul Windows XP, companiile care țin morțiș să păstreze infrastructura software dezvoltată în urmă cu mulți ani pot opta pentru Long-Term Servicing Channel (LTSC), un serviciu care asigură suport extins pentru produsele Microsoft nesuportate oficial, desigur, contracost.