Avem pe piață telefoane echipate cu cartele electronice eSIM de câțiva ani deja, dar adopția acestui standard a fost relativ lentă, în special în rândul operatorilor. Se pare însă că viața eSIM nu va fi la fel de lungă precum cea a SIM-ului fizic, întrucât acest standard ar putea fi înlocuit în curând de iSIM, sau „integrated SIM”. Acest nou cip este integrat direct în procesor, iar Qualcomm a anunțat un parteneriat cu Thales, compania care a realizat acest standard, pentru integrare în premieră în Snapdragon 8 Gen 2.
Deși pentru utilizatorii de rând, diferența între eSIM și iSIM nu va fi tocmai evidentă, pentru producătorii de dispozitive, iSIM ar putea câștiga repede teren în următorii ani. Asta pentru că eSIM este o componentă separată, care adaugă costuri de producție, în timp ce iSIM este deja o componentă integrată în procesorul pe care telefonul îl integrează oricum. Componenta are o suprafață de 1mm2, re la 2,4×2,6mm pe eSIM-ul din prezent.
Pentru început, dispozitivele high-end, echipate cu procesoare high-end de la Qualcomm, vor integra iSIM, însă în viitor tehnologia va fi adoptată și pe procesoarele din gamele mid-range sau entry-level. Astfel, tranziția la un viitor fără cartele SIM fizice ar putea fi accelerată, în timp ce dimensiunile și costurile dispozitivelor ar putea să scadă.
Un alt avantaj al cartelei 5G iSIM de la Thales ar fi integrarea în dispozitive Internet of Things. Practic, vei putea avea dispozitive precum camere de supraveghere, conectate direct la rețeaua telecom, care pot funcționa pentru monitorizare de la distanță chiar și atunci când rețeaua Wi-Fi este oprită. Alt avantaj ar fi consumul de energie, are este mult mia mic pe iSIM decât pe eSIM sau cartelele tradiționale.
Proiecțiile Qualcomm spun că până în 2027, vor fi pe piață peste 300 de milioane de dispozitive echipate cu iSIM, adică 19% din piața totală de dispozitive care vor avea integrat eSIM. Ce nu spune Qualcomm încă este dacă va lansa în viitor o nouă versiune de Snapdragon 8 Gen 2 cu iSIM, sau dacă procesoarele din prezent deja integrează această componentă.
De asemenea, nu este clar dacă operatorii vor adapta rapid acest standard. Pentru eSIM, adopția încă nu este completă, iar nu toate tipurile de servicii pot fi oferite în prezent prin eSIM la operatori. Mai există și problemele cauzate de transferul eSIM-ului de pe un telefon pe altul, care de obicei necesită o vizită într-un magazin fizic.
sursa: Android Authority