Deși, pe piață există o varietate mai largă de grill-uri, precum modelele de grătar pe gaz, grătare pe peleți sau grătare electrice, cei mai mulți fani ai gătitului în aer liber, susțin că tot grătarul pe cărbuni este cea mai potrivită modalitate de a pregăti carnea.
Cărbunele oferă acea aromă bogată și afumată pe care niciuna dintre variantele enumerate mai sus, nu o pot reproduce complet. Astăzi, meșterii sibieni în șeminee și grătare premium, ne vor explica la ce trebuie să fim atenți atunci când pregătim grătarul pe cărbuni.
Un grătar trebuie să atingă o temperatură de cel puțin 300°C pentru a obține o prăjire corectă și uniforma a cărnii. Aceasta nu este o problemă pentru un gratar carbuni, deoarece poate atinge 370°C. Deși există grătare pe gaz care pot atinge temperaturi mai ridicate, ele sunt de obicei mult mai scumpe în comparație cu un model pe cărbuni.
Te-ai întrebat vreodată de ce grătarele pe cărbuni ofera atât de multă aromă cărnii? Se pare că temperatura ridicată este cheia. Când picăturile de grăsime de pe friptura, puiul sau legumele tale, cad peste cărbunii încinși, acestea se transformă în abur și fum plin de arome, care se întorc direct în carne, rezultând acel gust uimitor și unic de grătar cărbuni.
permițându-ți să gătești, atât în stil slow-cooking, dar și în reprize scurte de timp. Cu toate acestea, vei avea nevoie de dedicare și răbdare pentru a obține cele mai bune și mai aromate rezultate.
Grătarele cu cărbune, în medie, durează aproximativ 15-20 de minute pentru a atinge temperatura adecvată de gătit (fără a include timpul necesar pentru aprinderea cărbunelui), în timp ce grătarele cu gaz sau cele electrice, se aprind instantaneu și durează aproximativ 10 minute pentru a atinge temperatura de gătit.
De exemplu, un cilindru de propan de 9 litri îți ajunge pentru aproximativ 20 de sesiuni de gătit, în timp ce, cu un sac de cărbune de 10 kg, cu indulgență vei ajunge la 3 sesiuni de gătit. De asemenea, tipul de cărbune folosit poate schimba și gustul alimentelor, în acest caz cărbunii din lemn de calitate 100% vor costa și mai mul.
Spre deosebire de grătarele pe gaz sau electrice care au nevoie doar de o frecare rapidă cu o perie, pe lângă resturile alimentare arse, un grătar cu cărbune trebuie să fie golit și de cenușa uzată înainte de a putea fi curățat.
Acestea fiind zise, nu-ți mai rămâne decat să alegi singur, varianta potrivită pentru tine și preferințele tale. Indiferent dacă ești fanul gătitului pe cărbuni și vrei să intri în noul sezon al grătarelor cu un grill nou-nouț de calitate superioară sau poate vrei să încerci grătarele pe gaz sau de ce nu, un grătar electric premium, poți comanda din magazinul online al meșterilor sibieni direct la tine acasă.
Te așteaptă o serie impresionantă de grătare și accesorii gratar, oferite de către cei mai renumiți producători din domeniul BBQ.