În ciuda zvonurilor contradictorii, iPhone 15 nu renunță la Dynamic Island, ba chiar ar putea integra și un nou senzor de proximitate pentru îmbunătățirea răspunsului Face ID.
În timp ce utilizatorii de Android se bazează pe validarea amprentei pentru deblocarea ecranului, pe iOS este folosită recunoașterea facială prin sistemul Face ID, cu rezultate nu chiar atât de bune în anumite momente.
Dacă pe Android, scopul principal al senzorului de proximitate este acela de a dezactiva ecranul în momentele când duci telefonul la ureche pentru apeluri de voce, pe iPhone 14 Pro și iPhone 14 Pro Max senzorul are un rol și în optimizarea funcției Always-On Display, spre exemplu, oprind ecranul atunci când ții telefonul în buzunar.
Potrivit analistului Ming-Chi Kuo, iPhone 15 va muta senzorul de proximitate în perimetrul Dynamic Island, Apple reușind această modificare fără a lărgi și mai mult perimetrul acestuia. O altă schimbare vizează lungimea de undă a luminii infraroșii folosită de respectivul senzor, schimbată de la 1380nm la 940nm, spre a nu interfera cu spectrul folosit de senzorul Face ID.
Teoretic, schimbarea ar putea îmbunătăți performanțele Face ID prin eliminarea unei surse de interferență și chiar a senzorului de proximitate, detecția feței fiind realizată acum și mai aproape de centrul ecranului. În practică, ar putea fi vorba de încă o schimbare făcută pentru optimizarea costurilor, alocând pentru modulul Dynamic Island încă o funcție a telefonului îndeplinită până acum cu ajutorul unei componente separate.