După ce nu a reușit să atragă investiții majore în domeniu, Uniunea Europeană anunță propriul plan pentru deduceri de taxe/subvenționarea companiilor care aleg să ridice fabrici de semiconductoare în Europa.
Comisia Europeană oficializează EU Chips Act, un plan de subvenționare a industriei de semiconductoare cu buget inițial de 43 miliarde de euro, vizând recuperarea decalajului față de Statele Unite și Asia, care și-au securizat deja producători locali de semiconductoare, de apelat în eventualitatea unor perturbații în actualul lanț de aprovizionare global. Spre exemplu, escaladarea militară a războiului economic SUA vs China, pe criteriul invadării principalului furnizor de semiconductoare al lumii, Taiwan.
Potrivit planului confirmat de comisarul european Thierry Breton, ținta este relocarea a cel puțin 20% din producția globală de semiconductoare pe teritoriul UE, până cel târziu anul 2030, creând astfel o rezervă strategică după modelul U.S. CHIPS for America Act.
Vestea unui acord EU Chips Act a apărut încă din data de 5 aprilie, mai mulți jucători din industrie exprimând interesul pentru extinderea capacităților de producție pe teritoriu european, dacă stimulii economici sunt aduși la un nivel similar altor regiuni economice de interes în care respectivii jucători și-au extins deja activitatea.
Cert este că, încă de la primele zvonuri despre noul plan de subvenții, Uniunea Europeană a atras investiții publice/private de peste 100 miliarde de euro asociate industriei de semiconductoare, rămânând doar să concretizeze promisiunile până acum neoficiale.