Prevăzut cu acumulator de 5000mAh și încărcare rapidă de 67W, un telefon Redmi Note 12 Pro a luat foc în buzunarul utilizatorului.
Deși nu se întâmplă prea des, orice smartphone, tabletă sau laptop prevăzut cu acumulator Li-ion are un mic risc de a izbucni spontan în flăcări, atunci când este lăsat la încărcat, transportat în buzunar sau lăsat pur și simplu pe masă. Factori precum uitarea telefonului sub parbrizul mașinii încinse de razele soarelui, lovirea sau strivirea acestuia, pot amplifica riscul de incendiu.
Însă cel mai adesea la sursa neplăcerilor se află un defect de fabricație trecut neobservat în tetele de calitate parcurse de producătorul acumulatorului. Chiar și la utilizare normală, defectul ascuns se poate concretiza sub forma unui scurt-circuit intern care eliberează pe loc întreaga energie potențială a acumulatorului. În cazul tehnologiei li-ion și li-polymer, vorbim despre gaze extrem de fierbinți (și toxice) care se auto-aprind încă dinainte de a părăsi învelișul acumulatorului, incinerând telefonul și aprinzând orice materiale combustibile din apropiere, precum bagaje, obiectele de mobilier, sau hainele.
În cazul de față, exemplarul Redmi Note 12 nu a explodat chiar direct, proprietarul telefonului cumpărat în luna februarie având timp să reacționeze la fumul și senzația de arsură apărută din zona buzunarului, aruncând telefonul fără a suferi arsuri grave.
Proprietarul, un indian pe nume Naveen Dahiya, declară că în incidentul survenit pe data de 11 aprilie telefonul nu se afla la încărcat. Deși, inițial a acuzat reprezentanții Redmi India de lipsă de interes pentru soluționarea pe cale amiabilă a incidentului, tweet-ul în care acesta amenința că va da în judecată compania a fost șters, semn că rezolvarea propusă ar putea fi condiționată de îndepărtarea „dovezilor” lăsate în spațiul public.