Ucraina cere de multă vreme avioane militare moderne, iar modelul care apare cel mai des în discuții este F-16. Autoritățile de la Kiev cred că aeronava multirol le-ar oferi un avantaj clar pe câmpul de luptă forțelor armate ucrainene.
După 14 luni de război, niciuna dintre cele două părți nu a reușit să obțină controlul asupra cerului în Ucraina. Ambele țări folosesc avioane de generațiile 4 și 4+. Ucraina se bazează pe MiG-29 și Su-27, iar Rusia are, pe lângă aceste modele, aeronave mai moderne, precum Su-35 sau Su-34. Totodată, ambele părți au în serviciu activ sisteme anti-aeriene foarte performante. Ucraina folosește, printre altele, Patriot și NASAMS, iar Rusia sistemul S-400.
Aceste platforme sunt foarte eficiente împotriva avioanelor de generațiile 4 și 4+. De aceea, un fost pilot american de F-16, cu experiență de 25 de ani pe acest model, a declarat că avioanele de generația a patra nu au ce căuta pe câmpul de luptă modern. John Venable a activat în US Air Force (USAF) și crede că avionul ar avea un impact redus în acest conflict militar. Părerea lui este susținută și de alți experți militari.
Citește și: Motivul pentru care Rusia nu a trimis în Ucraina mândria aviației sale, Su-57 „Felon”
Avioanelor de generațiile patru și patru plus, precum F-16, le lipsesc caracteristicile de „invizibilitate” pe radar și sunt complet depășite de situația din Ucraina, unde sunt folosite sisteme anti-aeriene precum S-400, a declarat Venable, are lucrează pentru organizația The Heritage Foundation.
Avionul a intrat în serviciul activ al forțelor aeriene americane în 1978. S-400 a intrat în serviciu aproape trei decenii mai târziu, în 2007.
Fostul pilot spune că pe vremea când zbura pe F-16, Rusia și aliații său foloseau sisteme SAM sovietice SA-6 și SA-11, mult mai puțin capabile. „Atunci aveam o șansă să lupt. Astăzi nu este nicio șansă (n.e.: împotriva S-400)”, a spus el.
Generalul James Hecker, comandantul forțelor USAF din Europa, a declarat și el că sistemele anti-aeriene folosite de Rusia și Ucraina în acest război fac ca aeronavele precum F-16 să fie „lipsite de valoare” în acest război. De aceea nici Rusia nu folosește intens aparate precum F-35 în conflict.
Tocmai apariția acestor sisteme anti-aeriene avansate a determinat mai multe țări să dezvolte avioane de generația a cincea, greu de detectat pe radar, precum F-35 sau J-20.
Un expert militar declara, într-un clip video publicat pe YouTube, că F-16 este, pe lângă F-35, cum este „o arbaletă pe lângă o armă de foc”.
Sursa: Insider