Răspunzând solicitării formulate de Comisia Europeană, privind finanțarea viitoarei constelatii europene de sateliti IRIS² (Infrastructura pentru Reziliență, Interconectivitate și Securitate prin satelit), mai multe companii de telecomunicații europene vor colabora pentru dezvoltarea unei constelații de sateliți asemănătoare Starlink, bazată pe o arhitectură multi-orbită care va fi interoperabilă cu ecosistemul terestru.
Consorțiul de companii este guvernat de Airbus Defence and Space, Eutelsat, Hispasat, SES și Thales Alenia Space, dar va beneficia și de contribuția altor mari jucători din piața de telecomunicații: Deutsche Telekom, OHB, Orange, Hisdesat, Telespazio și Thales.
Parteneriatul prevede inclusiv dezvoltarea unei echipe formată din cei mai buni experți în domeniul telecomunicațiilor terestre și satelit, experți în domeniul soluțiilor de comunicații securizate. Consorțiul va încuraja start-up-urile, întreprinderile mijlocii și IMM-urile să se alăture parteneriatului, rezultând un sector spațial european mai inovator și mai competitiv, în care vor apărea noi modele de afaceri.
Vestea acestei colaborări vine după ce în anul 2021 Boeing propunea o interpretare ceva mai restrânsă a rețelei Starlink, folosind 132 de micro-sateliți poziționați pe orbite joase pentru a prelua conexiuni din diverse regiuni ale lumii, coordonați folosind alți 15 sateliți instalați pe orbite mult mai înalte. De aici, conexiunea ar fi direcționată către puncte de acces localizate în diverse regiuni ale lumii. Spre comparație, constelația Starlink ar putea număra în forma sa finală aproape 30.000 de micro-sateliți. Boeing promitea că, deși bazată pe un număr mult mai mic de sateliți, rețeaua sa va oferi viteze de acces competitive, comparabile serviciilor terestre de acces la internet.