Venind urma actualei serii Gen 2, Snapdragon 8 Gen 3 ridică așteptări foarte mari din partea fanilor Android, iar zvonurile despre următorul chipset Qualcomm nu contenesc cu indicii despre îmbunătățirile aduse la partea de performanță și eficiență.
În timp ce Snapdragon 8 Gen 1 a reprezentat calea de mijloc dintre performanță și eficiență, succesorul Gen 2 s-a apropiat și mai mult de promisiunea pentru performanță fără compromisuri oferită deja de Apple, însă fără a se ridica cu totul la nivelul așteptărilor. Chiar dacă zvonurile sunt mai degrabă contradictorii, SD8 Gen 3 pare că va marca aducerea la paritate a ecosistemelor iOS și Android, cel puțin, din perspectiva nivelului maxim de performanță ce poate fi atins la partea de hardware.
În prezent, Snapdragon 8 Gen 2 folosește o configurație cu patru tipuri de nuclee ARM în formatul 1+2+2+3. Vorbim despre un nucleu principal Cortex-X3, alături de două nuclee Cortex-A715 optimizate pentru performanțe de medie, plus încă două nuclee „performante” din generația anterioară, Cortex-A710 și trei nuclee eficiente Cortex-A510. Anterior, Snapdragon 8 Gen 1 folosea formatul 1+3+4.
Se pare însă că pe următoarea generație Qualcomm va schimba din nou aranjamentul, trecând la 1+5+2, unde 5 dintre nucleele secundare sunt din categoria celor „performante”, cu unele ajustări pentru partea de eficiență. Alte îmbunătățiri majore la partea de performanță sunt așteptate pe partea de GPU, nucleul Adreno 750 trebuind să concureze cu soluțiile Radeon și GeForce așteptate din partea Samsung și MediaTek.
Cel mai important, noua cursă pentru performanță nu implică compromisuri majore la partea de eficiență, tehnologiile de fabricație actuale permițând salturi de performanță suficient de bune pentru a nu fi nevoie de forțarea prea agresivă a parametrilor de funcționare.
Astfel, Snapdragon 8 Gen 3 și Exynos 2400 vor fi chipseturi excelente în ansamblu, separate prin diferențe de performanță mai degrabă minore, care nu justifică riscurile unui tuning prea agresiv pentru obținerea și ultimului „strop” de performanță pentru înclinarea balanței într-o direcție sau alta. Alternativ, nu putem exclude nici posibilitatea ca între cele două chipseturi să fie deja diferențe de performanță prea mari pentru a mai putea vorbi de competiție reală, producătorii mulțumindu-se să livreze pur și simplu ce au, sau deloc (în cazul Samsung).