Apple a anunțat și alte două computere profesionale, alături de modelul „mainstream” MacBook Air: Mac Pro și Mac Studio.
Mac Studio a fost o surpriză anul trecut și a devenit rapid cel mai puternic computer cu macOS din piață, deși este unul dintre cele mai compacte. Acesta a a primit abia acum, după aproape un an și jumătate, primul upgrade de hardware. Îmbunătățirile sunt la nivelul așteptărilor, însă.
Apple livrează acum Mac Studio cu procesoare din generația M2. M2 Max este deja cunoscut, debutând pe MacBook Pro în urmă cu câteva luni, dar M2 Ultra este un procesor nou, care combină puterea a două M2 Max-uri. Acesta are 24 de nuclee CPU, 76 nuclee GPU și până la 192 GB memorie cu viteză de 800 GB/s. Aportul de performanță promis este mare, dar în realitate probabil că cei care au deja M1 Ultra nu vor simți nevoie de upgrade de la o generație la alta.
În funcție de cazul de utilizare, s-ar putea însă să fie justificată trecerea de la unul la altul. Apple spune că randările 3D folosind Octane sunt de 3 ori mai rapide, însă procesarea video în DaVinci Resolve este doar cu 50% mai rapidă.
Un alt upgrade este HDMI-ul, care atinge acum rezoluții de până la 8K, iar în total poate oferi suport pentru până la 6 Display Pro XDR. Alte upgrade-uri ar fi Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.3. Cele 4 port-uri Thunderbolt, Ethernet 10 Gbps și restul de port-uri rămân neschimbate.
Neschimbate rămân și prețurile. Modelul M2 Max pornește de la 1999 dolari, iar cel M2 Ultra de la 3.999 dolari.
În cele din urmă, Mac Pro, singurul produs al companiei care nu făcuse încă trecerea la Apple Silicon, a primit acum mult așteptatul update. Acesta este livrat cu noul M2 Ultra, care vine în variante cu 24 nuclee CPU și 60 sau 76 GPU. Diferența de preț este de 1.000 de dolari între variante. De asemenea există opțiuni cu 64, 128 sau 192 GB memorie, până la 8 TB de stocare pe SSD și… cam atât. Nu există alte opțiuni de configurare.
De altfel, acest model este singurul computer Apple care include posibilitatea de a adăuga plăci de expansiune pe PCI-Express. Totodată, noul Mac Pro nu mai permite atașarea de GPU-uri, așa cum permitea varianta anterioară. Poți adăuga doar plăci extra precum cele de sunet, extra stocare, captură video și alte astfel de hardware profesional. Slot-urile sunt de tip PCI-Express 4.0, deci primesc lățime de bandă dublă față de generația precedentă.
Design-ul computerului rămâne neschimbat, iar roțile opționale costă în continuare 400 de dolari. Interesant este însă că prețul computerului scade. În varianta de bază, acesta este puțin mai scump decât modelul anterior, la 6.999 dolari, dar varianta de top, cu totul inclus costă „doar” 12.000 dolari, față de peste 50.000 pe Mac Pro-ul din 2019.
sursa: Apple