Informațiile false livrate de ChatGPT încep să creeze probleme pentru compania OpenAI. Mark Walters, un prezentator de radio din statul Georgia, SUA, cheamă compania în judecată pentru defăimare. Acesta susține că modelul lingvistic cu inteligență artificială ChatGPT îl acuză de fapte pe care nu le-ar fi comis, precum fraudarea și delapidarea fondurilor unui ONG.
Walters a aflat că ChatGPT îl acuză de astfel de fapte ilegale de la un jurnalist numit Fred Riehl. Acesta a cerut AI-ului informații despre Walters, iar printre ele se aflau și cele referitoare la falsele acuzații de fraudă.
Pe 5 iunie 2023, Walters a depus un proces împotriva OpenAI, compania care dezvoltă ChatGPT, la Curtea Superioară a Gwinnett County din Georgia. Acesta cere compensație financiară pentru defăimare, însă nu a fost specificată suma.
Jurnalistul Riehl ar fi cerut ChatGPT sumarizarea unui caz în format PDF, însă rezultatul a fost unul fals, deși părea destul de convingător la o primă vedere. În acel caz, Walters era acuzat că ar fi fraudat o organizație non-guvernamentală numită Second Amendment Foundation, pentru fonduri în valoare de 5.000.000 dolari americani.
Decizia judecătorească în acest caz va fi foarte importantă însă, întrucât ar putea crea un precedent pentru astfel de cazuri din viitor. Atât ChatGPT, cât și alte modele lingvistice livrează informații pe care le-au strâns de pe internet, fără să le poată verifica. Chiar dacă este specificat faptul că ChatGPT s-ar putea înșela, OpenAI sugerează că aceste cazuri sunt rare și că poți folosi serviciul pentru a afla răspunsuri la întrebări, la fel ca pe un motor de căutare.
Alte cazuri în care ChatGPT a oferit rezultate false au apărut în ultimele câteva luni. Un profesor era pe cale să pice o întreagă clasă după ce ChatGPT a spus că textele pe care aceștia le-au predat erau scrise cu ajutorul AI-ului. De asemenea, un avocat a citat în tribunal precedente care nu existau. Acesta din urmă a spus că a luat informațiile de pe ChatGPT, crezând că acesta este un motor de căutare mai avansat.
Inclusiv Sam Altman, CEO-ul OpenAI, spune că preferă să afle lucruri noi folosind ChatGPT, în loc să caute pe internet sau să citească o carte.
sursa: The Verge