Integrarea de senzori de temperatură în dispozitivele electronice s-a dovedit a fi un efort imens din partea companiilor. Telefoanele încă nu includ așa ceva și doar ceasurile din cele mai noi generații, din gama premium, oferă această funcționalitate, pentru măsurători la nivelul pielii. Se pare însă că există o metodă mai simplă de a lua temperatura persoanelor, folosind hardware-ul deja integrat în telefoanele noastre. Soluția se numește FeverPhone și este una de tip software, dezvoltată de cercetătorii de la Universitatea din Washington.
Un grup de cercetători ai Universității au dezvăluit FeverPhone, o aplicație de mobil care poate folosi senzorii deja existenți pe telefoanele mobile moderne pentru a lua temperatura la nivelul pielii.
Componentele cheie sunt senzorii de temperatură din telefoane, folosiți pentru monitorizarea componentelor interne. Sunt aceiași senzori care pot opri anumite componente în cazul în care acestea se supraîncălzesc, precum senzorii foto, atunci când filmezi pe perioade lungi, sau cei care reduc frecvența procesorului în sarcini complexe, sau care limitează puterea de încărcare, dacă bateria are o temperatură prea ridicată.
Același tip de senzori sunt folosiți și pentru termometrele medicale, deci datele pe care aceștia le înregistrează pot fi utilizate pentru a lua temperatura altor elemente. Totuși, senzorii sunt la interior, nu la exterior.
Felul în care FeverPhone funcționează este prin contact direct al telefonului cu pielea. Telefonul trebuie să stea lipit de piele pentru 90 de secunde și să fie ținut acolo. Astfel, există destul timp pentru transferul de căldură de la corpul uman la telefon. Ecranul trebuie permanent atins pe parcursul măsurătorii, pentru ca aplicația să știe că trebuie să calculeze diferențele de temperatură.
În urma testelor, care au necesitat multă calibrare și multe cazuri de utilizare, cu mai multe telefoane, cu sau fără husă sau cu și fără protecție pe ecran, cercetătorii au realizat un algoritm care poate estima cu precizie înaltă temperatura la nivelul pielii.
Testele au fost realizate pe 37 de voluntari, dintre care 16 aveau o febră ușoară, iar rezultatele au fost comparate cu un termometru medical. Marja de eroare a fost de 0,23 grade Celsius între ce înregistrează aplicația Fever Phone și ce măsoară un termometru dedicat. Practic, este la fel de precis precum un termometru pentru uz casnic.
Înainte de lansarea aplicației, cercetătorii realizează acum teste pentru a extinde compatibilitatea cu mai multe smartphone-uri și pentru îmbunătățirea algorimului de machine learning. În viitor, aplicația ar putea fi lansată și pe smartwatch-uri, întrucât și acelea folosesc senzori similari. Ba mai mult, acolo contactul cu pielea este permanent, iar dimensiunile reduse ale dispozitivelor ar permite un transfer mai rapid de temperatură.
sursa: Gizmodo