Uniunea Europeană acuză din nou Microsoft de practici monopoliste, dezvoltatorul Windows folosindu-se de poziția dominantă în piața serviciilor de videoconferință pentru a promova agresiv propria soluție Teams, integrând-o cu toate platformele și produsele companiei.
În continuare, Microsoft Teams vine preinstalat cu edițiile Windows actualizate la cea mai recentă versiune disponibilă și este relativ dificil să eviți serviciile platformei de videoconferință. Aceste practici fac obiectul unei investigații demarate de autoritățile antitrust europene, vizând inclusiv integrarea Teams cu produsele din familia Office. Potrivit Comisiei Europene, aceste practici ar putea fi considerate comportament anti-competitiv, potrivit legislației europene.
Deși compania a mai fost vizată de către autoritățile europene cu acțiuni judecătorești, aceasta este prima investigație antitrust „serioasă” demarată împotriva Microsoft în ultimii zece ani:
„Comisia Europeană este îngrijorată de faptul că Microsoft poate acorda serviciului Teams un avantaj de distribuție, prin faptul că nu oferă clienților posibilitatea de a alege dacă să aibă sau nu acces direct la acel produs, atunci când se abonează la suitele de productivitate din oferta companiei, totodată, integrarea făcută de companiei limitând interoperabilitatea cu ofertele competitoare” pe segmentul serviciilor de videoconferință, au declarat autorităţile de reglementare UE într-un comunicat de presă.
Altfel spus, oficialii UE sunt nemulțumiți că Microsoft nu oferă clienților posibilitatea de a nu cumpăra Teams atunci când se abonează la produsul Office 365 al companiei (chiar și oferit cu titlul gratuit, Teams rămâne un serviciu oferit în mod forțat abonaților Office 365). Prin strategia aleasă, Microsoft ar putea împiedica alte companii să concureze în spațiul de mesagerie și aplicații video la locul de muncă.