Google și o mare casă de producție, Universal Music, anunță o colaborare pentru combaterea producțiilor muzicale deepfake, totodată promițând vedetelor ale căror voci sunt „furate” pentru producții muzicale AI că vor fi remunerate pentru cântecele generate cu vocea lor.
Vestea apare pe fondul unei veritabile revolte pornite de actori și artiști care lucrează cu casele de producție americane. Totuși, promisiunea este încă departe de realizare, Google și Universal Music Group discutând doar pe tema dezvoltării unei modalități prin care fanii să poată distribui în mod legal melodii generate cu ajutorul inteligenței artificiale, asigurând că vedetele a căror voce este folosită sunt totuși remunerate. Desigur, rămân alte probleme cum ar fi refolosirea versurilor atribuite unui alt cântăreț și mixarea de melodii de la mai mulți autori. În mod normal, oricare deținător ar unei porțiuni din proprietatea intelectuală inclusă în producții AI ar trebui remunerați individual. Însă vidul legislativ și complicațiile aplicării regulilor actuale vizând proprietatea intelectuală face aproape imposibilă distribuirea perfect legală a melodiilor generate cu ajutorul AI.
Totuși, planul gândit de Google și Universal Music pare că vizează atragerea acestor producții pe platformele administrate. Astfel, odată ce sunt publicate, melodiile asistate de AI vor putea fi atribuite uneia sau mai multe vedete consacrate, plus autorul producției respective, fiecare beneficiind de o cotă din veniturile realizate. Desigur, platformele care găzduiesc astfel de conținut vor avea de câștigat, melodiile nu tocmai autentice adăugând la catalogul de conținut oferit abonaților.