Dezamăgind destul de mulți fani, Samsung a lansat Galaxy Z Fold5 ca pe un upgrade incremental adus predecesorului Fold4, livrând ceva mai multă performanță și autonomie a bateriei, dar dintr-un pachet rămas în mare parte neschimbat.
Însă Galaxy Z Fold5 este departe de a fi o reeditare a modelului anterior, Samsung aducând numeroase rafinamente la partea de hardware și software. Plus un design ceva mai bine finisat și performanțe crescute, obținute fără a reduce autonomia bateriei. Ei bine, lucrurile stau chiar puțin mai bine de atât, testele de anduranță realizate pe canalul YouTube JerryRigEverything relevând un produs care poate îndura aproape orice. Cel puțin, atât timp cât nu abuzezi prea mult de ecranul pliabil.
Din păcate, ecranul lui Galaxy Z Fold4 este în continuare este atât de vulnerabil încât poți lăsa deformări permanente prin simpla presare cu unghia. De fapt, am lămurit în urmă cu ceva timp că sticla minerală aplicată ecranelor pliabile are doar rol de conservare a rigidității la modul general, în sensul că ecranul nu va face „valuri” în urma utilizării prelungite. În rest, protecția anti-zgârieturi este mai degrabă o fantezie, includerea stratului de sticlă ultra-subțire constituind mai degrabă un punct vulnerabil, acesta fiind primul care să cedeze în urma îndepărtării (accidentale) a foliei din plastic aplicată la exterior.
Vestea bună este că Galaxy Z Fold5 vine cu protecție IPX8, însemnând că telefonul este protejat împotriva contactului cu particule de praf și chiar imersiei complete în apă, ceea ce înseamnă că ecranul pliabil nu mai reprezintă în mod neapărat un punct vulnerabil al telefonului.
În timp ce ecranul este la fel de susceptibil la urme de uzură normală, designul este surprinzător de durabil, telefonul rezistând testului de îndoire atât cu ecranul pliat, dar și depliat.
La final, Samsung reușește să demonstreze că deține un avantaj de neegalat pe segmentul telefoane pliabile, livrând în continuare, probabil, cel mai fiabil pliabil de pe piață.