Samsung a lansat Galaxy Fold în anul 2019, reușind să acapareze de facto piața de telefoane pliabile. Totuși, într-o piață dinamică inițiativa trebuie să fie a învingătorului, Samsung având de lansat și un telefon cu ecran rulabil. Iar acesta trebuie să fie bun, pentru ca autoritatea cu greu consolidată pe nișa telefoanelor pliabile să nu se piardă, spre beneficiul unui producător rival.
Deși nu ar părea la prima vedere, telefoanele cu ecran rulabil ridică și mai mari provocări de ordin tehnic decât cele pliabile, balamaua deja perfecționată fiind înlocuită cu un mecanism care trebuie să permită rularea ecranului într-un compartiment ascuns. Eventual, fără a colecta firicele de praf sau depunerile rămase după atingerile cu degete nu tocmai curate. Mai mult decât atât, viitoarele telefoane cu ecran rulabil ar putea fi și dispozitive hibride, cu ecran care se pliază-rulează în funcție de nevoi.
Mai compact și ușor de folosit decât un telefon pliabil, viitorul pliabil Samsung v a funcționa ca un smartphone convențional în majoritatea timpului. Spre exemplu, cu telefonul folosit pe orizontală poți extinde ecranul pentru a viziona în condiții mai bune clip YouTube a cărui rată de aspect nu se potrivește cu formatul alungit al ecranului rulat. Alternativ, la folosirea în modul vertical poți extinde porțiunea de ecran rulabil ca pe o listă cu aplicațiile des utilizate, totul fără a părăsi aplicația curentă sau redimensiona interfața acesteia.
Denumit Rollable Flex, ecranul demonstrat în cadru restrâns se extinde până la diagonala de 10 inch, pornind de la un minim de 2 inch în modul rulat. Astfel, dacă reușește, noul format de dispozitiv ar putea livra într-un singur pachet funcționalitatea unui smartphone și cea a unei tablete. Cu siguranță, problema costului prohibitiv va rămâne de actualitate, rămânând de văzut dacă vom avea unele ieftiniri măcar pe segmentul telefoanelor pliabile de tip „tradițional”.