Potrivit experților în securitate online de la NordVPN, „camfecting” (hackerii care preiau controlul asupra camerei) a devenit una dintre cele mai comune infracțiuni cibernetice.
Hackerii pot folosi camera pentru a spiona, face fotografii sau înregistrări video. Până în prezent, au fost raportate situații în care hackerii s-au folosit de materiale și au șantajat persoanele respective. Există numeroase programe spion și stalkerware care pot compromite dispozitivele. Mai mult, chiar și dezvoltatorii de aplicații populare au fost acuzați că au spionat utilizatorii prin intermediul camerei telefonului.
De obicei, un stalker ar avea nevoie să instaleze software virus pe un dispozitiv pentru a îl compromite. Este relativ ușor ca utilizatorii să observe dacă camera este activă.
Majoritatea dispozitivelor iPhone și Android afișează un indicator verde în partea dreaptă sus a ecranului, în timp ce laptopurile au de obicei un bec indicator. Totuși, acest lucru poate să nu funcționeze dacă hackeri sunt extrem de ingenioși și dețin un software bun.
Dacă un utilizator bănuiește că cineva în spionează telefonul, există câteva indicii care îl poate ajuta să identifice un astfel de hack:
Verificarea aplicațiilor din fundal: Dacă o persoană neautorizată dorește urmărească pe cineva, utilizarea unei aplicații spion este o metodă viabilă. Dacă persoana din spate nu este un hacker avansat, software-ul folosit ar putea apărea ca o aplicație deschisă în fundal.
Camera se comportă ciudat?: Dacă camera se activează automat sau oferă alerte frecvente, este posibil să fie compromisă.
Apar fișiere stranii pe telefon?: Înregistrările video trebuie să fie salvate undeva. Așadar, s-ar putea să observe înregistrări sau fișiere inexplicabile pe dispozitiv.
Bateria se descarcă rapid?: Înregistrarea video consumă multe resurse. Dacă bateria telefonului se descarcă mai repede decât era de așteptat, camera ar putea fi folosită pentru spionat
Concluzia este clară: este esențial ca toți utilizatorii să se protejeze și să fie conștienți de riscurile pe care le prezintă dispozitivele lor, iar practicile de securitate sunt mai critice ca niciodată. Aici putem vorbi despre instalarea unui antivirus sau firewall, dar și o precauție ridicată în fața înșelătoriilor sau mesajelor de la persoane necunoscute.
Sursă: Dailystar