La mai bine de trei ani de la începerea procesului, Epic Games a câștigat astăzi cazul împotriva celor de la Google. După o luptă juridică care a început în 2020, juriul a declarat că Google Play Store reprezintă un monopol și a prezentat practicile anticoncurențiale ale celor de la Google.
Epic Games, creatorul popularului joc Fortnite, a acuzat Google de menținerea unor monopoluri ilegale în ceea ce privește Google Play Store și serviciile sale de facturare. Juriul a fost de acord cu aceste acuzații, constatând că Google domină în mod evident distribuția aplicațiilor Android și serviciile de facturare în aplicație.
De asemenea, s-a subliniat că Google a prejudiciat concurența pe piață, în special prin legarea Google Play Store de serviciul său de plată și prin încheierea de acorduri cu dezvoltatorii de jocuri și producătorii de echipamente originale (OEM) în cadrul Proiectului Hug, acțiuni considerate anticoncurențiale.
„Verdictul de astăzi este o victorie pentru toți dezvoltatorii de aplicații și consumatorii din întreaga lume. Demonstrează că practicile magazinului de aplicații ale Google sunt ilegale și că abuzează de monopolul lor pentru a extrage taxe exorbitante, pentru a elimina concurența și a reduce inovația,” a scris Epic Games într-un blog al companiei.
În timpul procesului, s-a descoperit că „Google a fost dispus să plătească miliarde de dolari pentru a pune monopol pe magazinele alternative de aplicații, plătind dezvoltatorilor pentru a renunța la propriile eforturi de magazin și planuri de distribuție directă, și oferind acorduri extrem de lucrative cu producătorii de dispozitive în schimbul excluderii magazinelor de aplicații concurente.”
Lupta a început acum trei ani, atunci când Epic Store a acuzat Google că impune o „taxă” de 30% dezvoltatorilor, încercând să creeze un monopol pe piața magazinelor de aplicații. În instanță, executivii Google au recunoscut aparent că așa-numita lor „alegere” de o rată de 26% pentru opțiunile de plată terțe este doar un truc pentru a părea că dezvoltatorii au opțiuni.
Deși nu se știe exact ce a câștigat Epic Games în acestă luptă împotriva Google, instanța a găsit compania Google vinovată de un comportament anticoncurențial, monopolizarea pieței și prejudicierea Epic Games pe parcurs. Totuși, rapoartele sugerează faptul că Epic nu urmărește compensații financiare în acest proces.