Este timpul să vorbim despre noul flashship al celor de la Samsung: Galaxy S24 Ultra. Ca de fiecare dată, Samsung i-a pus sub carcasă o grămadă de componente de top, iar anul ăsta ne aduce și niște funcții AI extrem de interesante. Dar, să fim sinceri, prețul e pe măsură.
Ce m-a impresionat cel mai mult la telefon a fost ecranul, iar când discutăm de foto/video, avem în față una dintre cele mai performante camere disponibile la un smartphone. De asemenea, stiloul integrat rămâne unul dintre elegante accesorii oferite de Samsung.
Pe partea de AI, traducerea în timp real pe timpul apelurilor ar putea fi super utilă pentru cineva care vorbește mult în limbi străine. Rezumatele automate ale înregistrărilor sunt interesante, iar transformarea oricărui video în slow-motion chiar m-a distrat.
Bateria ține doar cât să fie ok, și deși îmi place noul design cu ecranul plat, are niște margini care pot fi cam incomode când îl ții în mână. Haide însă să discutăm despre fiecare aspect în parte și să vedem ce oferă noul flashship de la Samsung!
Ți-a fost vreodată greu să te uiți pe telefon când e soare puternic și tot ce vezi e reflexia? Cu noul ecran luminos OLED, se pare că Samsung S24 Ultra a rezolvat treaba asta.
Ecranul mare de 6,8 inci ajunge până la 2.600 nits când ești pe-afară, și chiar se simte diferența. Ecranul e protejat de un Gorilla Glass nou, care zic ei că e mai rezistent la zgârieturi. E greu să zici după doar o săptămână, dar până acum pare ok.
Samsung a imprumutat ideea de la Apple pentru ecranul care rămâne mereu aprins. Poți să pui și niște widgeturi care rămân vizibile chiar și când telefonul e blocat.
Bateria lui S24 Ultra ar trebui să țină o zi întreagă pentru majoritatea oamenilor. Totuși, dacă folosești telefonul mult, s-ar putea să ai nevoie să-l pui la încărcat pe după-amiază ca să nu rămâi fără baterie seara.
Poți să-l încarci rapid cu fir, 45W, sau wireless, 15W, dar n-are Qi2, ceea ce e cam păcat. Dacă vrei să folosești stilul MagSafe, va trebui să cauți o husă specială și un încărcător compatibil. La capitolul software și AI, S24 vine cu One UI 6.1, bazat pe Android 14. Samsung promite șapte ani de update-uri, atât la sistem cât și la securitate. Asta e o veste bună pentru durabilitate și pentru cei care vor să-și țină telefonul cât mai mult.
Pe partea de procesor, Samsung Galaxy S24 Ultra oferă un procesor Octa-Core Snapdragon 8 Gen3, care vine alături de o configurație de 12 GB RAM + 256/512 GB, 1 TB stocare. Ca și conectivitate, noul flagship de la Samsung are disponibile 5G, Wi-Fi 7, USB-C 3.2 Gen1, Bluetooth 5.3, NFC, UWB, Miracast.
Deci, în mare, e vorba de un ecran luminos OLED, o baterie care ține și performanță de top, cel puțin până acum.
Mai întâi, avem Circle to Search. Este vorba de o unealtă de la Google care apare prima dată pe Galaxy S24 și pe seria Pixel 8. De asemenea, zvonurile indică că o să ajungă și pe alte telefoane Android de top în curând.
Practic, e ca Google Lens, dar peste tot în telefonul tău, în orice aplicație. Ții apăsat pe butonul de home sau pe bara de navigare să-l pornești, și apare un semn să încercuiești ce te interesează. Apare o pagină de rezultate Google, și de acolo poți să afli mai multe despre locație sau obiect.
Google a adăugat niște îmbunătățiri la căutare care fac ca Circle to Search să fie și mai tare. După ce încercuiești ceva ca să cauți, poți să fii mai precis în căutarea ta punând întrebări folosind imaginea ca punct de plecare. Înainte, puteai să cauți doar cu niște cuvinte cheie simple, gen „albastru” ca să găsești o pereche de adidași în culoarea respectivă. Acum poți să pui întrebări mai deștepte, și rezultatele căutării vin cu răspunsuri date de AI. Și de cele mai multe ori, găseam ce căutam.
Sunt și alte funcții AI, dar nu o să intru în detalii despre fiecare. Poți să folosești AI-ul să-ți faci mesajele mai colorate cu emoji sau să primești rezumate la diverse pagini web. Și bineînțeles, mai e un loc unde se simte prezent AI-ul: camera de pe Galaxy S24 Ultra.
Camera principală are 200 de megapixeli f/1.7 și stabilizator de imagine, respectic un teleobiectiv de 3x cu 10 megapixeli f/2.4 cu stabilizator și un al doilea teleobiectiv de 5x cu 50 megapixeli f/3.4, tot cu stabilizator.
Camera largă (ultrawide) are 12 megapixeli f/2.2, în timp ce camera pentru selfie-uri e de 12 megapixeli f/2.2.
Camerele astea sunt cam aceleași ca la S23 Ultra, dar cu o schimbare majoră: nu mai e obiectivul de 10x, acuma e unul de 5x, dar cu un senzor mai mare. Acum, pentru zoom de 10x se folosește zoom-ul digital, însă Samsung zice că e la fel de bun ca zoom-ul optic de 10x de pe modelul vechi.
Per-total, Samsung S24 Ultra este un telefon de top, exact cum îl descrie Samsung. De la design și experiența de utilizare, se vede că gigantul tehnologic a vrut să lanseze un flashship cât mai puternic.
Stratul nou anti-reflexie de pe ecran e folositor și chiar ajută când e soare puternic. Ecranul plat e mai mișto, și carcasa din titan arată bine și se simte solidă, iar greutatea telefonului este chiar rezonabilă, comparative cu alte dispozitive.
Totuși, atât când vine vorba de noutățile exclusive de la Ultra anul ăsta. Funcțiile de AI, suportul Ultra HDR, cele șapte ani de actualizări promise, ecranul îmbunătățit — toate astea le găsești și pe S24 și S24 Plus, care sunt mai ieftine.
Pe site-urile de specialitate, Samsung Galaxy S24 Ultra este disponibil la prețul de 7.200 RON, în timp ce modelul simplu are un preț de pornire de la 4.500 RON. Varianta Plus pornește de la 5.400 RON, în funcție de configurațiile pe care vrei să le setezi.