În 2020, atunci când Apple a lansat prima generație de laptop-uri MacBook Air dotate cu cipul de fabricație proprie M1, modelele de bază dispuneau de o stocare SSD de 256 GB, formată din două module NAND de 128 GB care lucrau în paralel. Această abordare permitea atingerea unor viteze de transfer foarte bune pe stocarea internă a laptop-ului.
În 2022, odată cu lansarea laptop-urilor MacBook Air bazate pe cipul M2, utilizatorii au avut neplăcuta surpriză să descopere că modelele de bază aveau o stocare de 256 GB formată dintr-un singur modul NAND, lățimea de bandă a acestui tip de memorie fiind înjumătățită față de modelele din generația anterioară. Mai grav este că Apple s-a încăpățânat să folosească această soluție și pentru laptop-urile din gama MacBook Pro bazate pe M2, modele pe care compania le recomandă pentru creatori și dezvoltatori (adică exact scenariile de utilizare care ar beneficia de o viteză cât mai ridicată a mediului de stocare inclus).
Din fericire, acest neajuns pare sa fi fost rectificat pe noua generație de laptop-uri MacBook Air bazate pe cipul M3. Modelele de bază în continuarea beneficiază de numai 8 GB de memorie RAM unificată și un SSD de 256 GB, însă soluția de stocare este, din nou, formată din două module NAND care lucrează în paralel.
YouTube-ul Max Tech a scos la iveală acest aspect după ce a decis să demonteze un astfel de laptop, în teardown-ul video-ul pe care îl puteți urmări mai jos. Astfel, în timp ce laptop-urile MacBook Air cu cip M2 erau limitate la viteze de citire și scriere, pe SSD-ul intern, de aproximativ 1700 MB/s, soluțiile de stocare din noile ediții cu M3 pot atinge viteze de citire de 2800 MB/s și de scriere de 2000 MB/s. Avem parte astfel de diferențe semnificative de performanță, în favoarea modelelor cu cip M3, chiar dacă Apple insistă în continuare să folosească doar SSD-uri compatibile cu standardul PCIe 3.0.
Sursa: ExtremeTech.com, Max Tech YouTube