Nu mai are rost să discutăm acum despre cum, în urmă cu câțiva ani, Honor era doar un alt brand al celor de la Huawei. Între timp, Huawei a pierdut drepturile de a mai folosi serviciile Google (și nu numai), iar Honor a continuat pe alt drum, lipsit de sancțiuni până în prezent. Astfel, în timp ce telefoanele propuse de fosta companie-mamă au devenit tot mai puțin atrăgătoare, lipsindu-le soluțiile software cu care mulți utilizatori sunt obișnuiți, Honor a crescut, prezentând în fiecare an dispozitive din ce în ce mai interesante, care includ serviciile Google.
Un exemplu în acest sens este reprezentat de noua gamă Honor Magic6, recent lansată și în țara noastră. Mai exact, utilizatorii români pot achiziționa chiar acum Honor Magic6 Lite, opțiunea mai accesibilă din punct de vedere financiar, dar și Honor Magic6 Pro, un veritabil flagship pe care producătorii nu se sfiesc să-l compare cu cele mai populare modele ale concurenței.
În ciuda aspectului foarte elegant și subțire (mi-a plăcut în special spatele texturat cu piele vegană de pe modelul portocaliu), Honor Magic6 Lite este totuși un telefon mai degrabă din gama „de buget”, dacă ne luăm după specificațiile sale hardware.
„Inima” acestui terminal este procesul Qualcomm Snapdragon 6 Gen 1, realizat pe 4nm, o prezența nu neapărat populară, având în vedere performanța sa relativ modestă. Mai exact, acest cip Snapdragon se încadrează undeva între mai vechile modele 695 și 778G, sub ce au de oferit alte alternative încadrate în această gamă de preț. Cipul Qualcomm este ajutat de 8 GB de memorie RAM și 256 GB de stocare internă.
În schimb, ecranul este unul de calitate, cu o diagonală de 6,78 inci, AMOLED, cu rezoluție de 2652×1220, rată de refresh de 120Hz și o luminozitate maximă de 1200 de niți.
Un alt aspect nu neapărat entuziasmant, comparativ cu gama de preț în care se învârte Honor Magic6 Lite, este sistemul său de camere. Da, senzorul său principal este unul de 108MP, însă lipsa stabilizării optice este un dezavantaj pe care nu-l întâlnim la alți concurenți cu prețuri asemănătoare. Nici celelalte camere nu sunt tocmai demne de laudă: senzorul ultra-wide este doar unul de 5MP, iar despre cel macro de 2MP mai bine nu menționăm nimic. Telefonul poate filma totuși în rezoluție 4K, la 30 de cadre pe secundă.
Bateria de pe Magic6 Lite, în schimb, este generoasă, cu o capacitate de 5300mAh, care, cuplată cu cipul Snapdragon 6 Gen 1, ar trebui să asigure o autonomie mai mult decât mulțumitoare acestui dispozitiv. Încărcarea se realizează pe fir, la 35W, încărcătorul nefiind însă inclus în pachet.
Honor Magic6 Lite este disponibil în ofertele magazinelor de profil din România la prețuri cuprinse între aproximativ 1540 lei și 1800 lei. Recomandarea noastră este totuși să așteptați reduceri mai semnificative dacă vă doriți un asemenea dispozitiv.
Modelul Magic6 Pro schimbă însă complet foaia, față de fratele mai mic, fiind, din aproape toate punctele de vedere, la același nivel sau chiar peste flagship-urile momentului. Deși din nou avem de-a face cu un terminal extrem de elegant, aș avea două mențiuni de făcut referitoare la aspectul și design-ul său.
Prima, legată de latura practică, este faptul că Magic6 Pro, la fel ca și Magic6 Lite, are ecran curbat, o alegere nefericită în ziua de astăzi, în care flagship-urile marilor producători au abandonat această soluție. Dacă ați avut vreodată folie de protecție pe un asemenea ecran, atunci știți de ce o asemenea soluție nu este tocmai recomandată.
Cea de-a doua remarcă ține mai degrabă de gusturile fiecăruia: Honor se laudă cu elemente de design „preluate” de la alte produse de lux. Mai exact, spatele de piele vegană al modelului de culoare verde a fost „împrumutat” de la Luis Vuitton, în timp ce forma ansamblului de camere este „inspirată” de ceasurile Panerai Luminor. Vorbim aici de produse extrem de scumpe, mult și peste prețul unui telefon flagship: astfel, telefonul celor de la Honor pare mai degrabă „o combină cu beculețe din targ” atunci când este comparat cu asemenea brand-uri.
În rest, puține lucruri îi pot fi reproșate acestui model: are la bază cea mai performantă soluție de procesor de la Qualcomm, Snapdragon 8 Gen 3, 12 GB de memorie RAM, alături de o stocare generoasă de 512 GB. Ecranul este descris de Honor drept „cel mai bun din industrie”, un OLED de tip LTPO cu diagonală de 6,8 inci, certificare Dolby Vision, rezoluție 2800×1280, rată de refresh de 120Hz și o luminozitate de top de nu mai puțin de 5000 de niți. De asemenea, sticla folosită, numită de producători „Jurhino glass” ar trebui să fie mult mai rezistentă la impacturi decât tradiționalul Gorilla Glass întâlnit pe alte device-uri.
Sistemul de camere, numit de Honor „Next Generation Falcon Camera System”, se laudă cu un senzor principal de 50MP „Super Dynamic Falcon H9000”, un senzor ultra-wide de aceeași rezoluție (50MP) și o cameră telephoto de tip periscop, cu amețitoarea rezoluție de 180MP, capabilă de zoom optic 2,5x și zoom digital de până la 100x. Ajutat de stabilizarea optică și ceea ce Honor numește „Falcon Capture Algorithm” (bazat pe AI), acest sistem de camere ar trebui să dea rezultate excelente, mai ales la fotografierea subiecților aflați în mișcare.
În ceea ce privește bateria, Magic6 Pro se laudă cu o implementare Silicon-carbon mult mai rezistentă la degradare, cu o capacitate de 5600 mAh. Încărcarea se poate realiza pe fir, la 80W, sau wireless, la 66W prin standardul Honor SuperCharge.
Honor Magic6 Pro este disponibil în ofertele magazinelor de profil din România la prețul de 5999,99 lei.
Deși nu la fel de prezent precum în descrierile altor telefoane similare, subiectul AI nu a lipsit din prezentarea celor de la Honor. Pe lângă rutinele AI amintite mai devreme, folosite de sistemul de camere Falcon pentru a captura cu exactitate subiecții aflați în mișcare, a fost amintit sistemul Magic Remote, inclus in sistemul de operare MagicOS 8 (bazat pe Android 14) cu care este livrat Magic6 Pro.
Mai exact, este vorba despre un sistem capabil să detecteze mai multe tipuri de conținut atunci când acesta este preluat cu o operațiune de tip „drag and drop” și direcționat către o bară laterală de aplicații. Aceste aplicații trebuie sa fie compatibile cu Magic Remote, iar Honor deja a confirmat parteneriate în acest sens cu nume foarte cunoscute, precum Google Maps, toate motoarele de căutare, toate aplicațiile de mesagerie, Ebay etc.
Spre exemplu, dacă întâlniți pe Internet o poză cu un articol de îmbrăcăminte care vă place, faceți drag la acel element peste aplicația Google din această bară laterală și veți afla imediat unde o puteți găsi. Sau direct peste aplicația Ebay, dacă preferați acea sursă. La fel, dacă întâlniți o fotografie din interiorul unui restaurant sau menționați într-o discuție în format text un restaurant, puteți realiza operațiunea de drag and drop a pozei sau a textului peste aplicația Google Maps din bara laterală pentru a afla imediat despre ce restaurant este vorba, care este adresa acestuia și cum puteți ajunge acolo.
Alternativ, cu ajutorul software-ului inclus și aportul rutinelor AI, aceste telefoane pot fi controlate doar prin detectarea mișcărilor ochilor (eye tracking), fără a fi nevoie ca utilizatorul să atingă ecranul.