Google a lansat NotebookLM la nivel global. Aplicația poate fi accesată gratuit

06.06.2024
Google a lansat NotebookLM la nivel global. Aplicația poate fi accesată gratuit

Google a lansat NotebookLM la nivel global, implementând Gemini 1.5. Noul program poate fi accesat în mod gratuit de orice curios.

Google își extinde instrumentul AI orientat spre cercetare, NotebookLM, în peste 200 de țări și teritorii dincolo de SUA. Pe lângă o disponibilitate mai largă, compania a anunțat că NotebookLM va fi acum alimentat de Gemini 1.5 Pro. Potrivit Android Authority, acesta din urmă este modelul actual de limbă al Google, disponibil printr-un abonament care costă 20 de euro.

Cea mai recentă versiune a NotebookLM câștigă, de asemenea, câteva funcții noi, cum ar fi opțiunea de a importa noi surse externe, cum ar fi adrese URL și prezentări Google Slides. Odată importat într-un proiect, NotebookLM poate face referire la aceste surse pentru a răspunde la întrebări printr-o interfață în stil chatbot. În plus, poate crea și conținut de sprijin, cum ar fi întrebări frecvente, ghiduri de studiu și cronologii ale evenimentelor.

Google investește din ce în ce mai mult în inteligența artificială

NotebookLM acceptă acum adăugarea a până la 50 de surse per notebook, un pas important față de limita anterioară de doar cinci. Fiecare document sursă poate include 500.000 de cuvinte de text, lucru care explică utilizarea celei mai noi versiuni a modelului de limbă de la Google.

Atunci când a anunțat Gemini 1.5, Google a spus că modelul a prezentat „o descoperire în înțelegerea contextului lung”. Mai precis, compania susține că poate gestiona până la un milion tokeni, mai mult decât modelele de limbi concurente. NotebookLM utilizează capacitățile multimodale ale Gemini 1.5 Pro, ceea ce înseamnă că poate răspunde la întrebări despre grafice și imagini din sursele sale.

De asemenea, dacă tot suntem la subiectul Gemini, Google a lansat noul asistent virtual bazat pe AI și în Europa. România se numără printre țările în care noul asistent vocal de la Google a devenit disponibil utilizatorilor de telefoane Android sau iPhone. Am descărcat aplicația și, exact așa cum spune și Google, putem folosi multe dintre funcțiile pe care le aveam disponibile și în Assistant. La fel ca acesta, Gemini este activat printr-un swipe dintr-unul dintre colțurile inferioare ale ecranului dispozitivului dumneavoastră sau rostind „Hei, Google!”

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult