După cum era de așteptat, WWDC24 (Worldwide Developers Conference) a fost locul ales de Apple pentru a-și dezvălui planurile de viitor în legătură cu utilizarea inteligenței artificiale în produsele companiei. Denumite “Apple Intelligence”, aceste funcții vor fi implementate în toate edițiile viitoare ale sistemelor de operare Apple, precum iOS 18 pentru iPhone, iPadOS 18 pentru iPad sau macOS 15 pentru computerele Mac.
Un prim exemplu al funcțiilor AI pregătite de Apple este capacitatea acestora de a cataloga și prioritiza notificările de pe telefon pentru a le evidenția pe cele considerate importante si nu pe cele care ar putea să-ți distragă atenția de la ceea ce ai de făcut în acel moment.
Ele sunt disponibile în orice aplicație ce include astfel de funcționalitate, la nivel de sistem de operare. Acestea pot rescrie un întreg text într-un stil anume, îl pot verifica pentru a elimina greșelile de ortografie sau gramatică sau chiar sumariza, pentru a-l putea înțelege mai repede și mai eficient.
O altă caracteristică a inteligenței artificiale Apple este capacitatea de a genera imagini, la rândul ei disponibilă în diferite aplicații precum Messages, Notes, Freeform, Keynote și Pages. Spre exemplu, pentru aniversarea unui prieten, poți genera o imagine a sa alături de un tort, pe care sa i-o trimiți imediat prin Messages. Acest modul va putea genera imagini în trei stiluri diferite: schițe, ilustrații sau animații.
Rutinele de inteligență artificială propuse de Apple vor fi capabile să analizeze anumite elemente, precum e-mail-urile, și să extragă informații relevante din acestea, precum contactele de interes, rutele pe care urmează să călătorim, evenimentele la care urmează să participăm, oferind asistență adecvată în aplicații precum Contacts, Calendar sau Maps.
Evident, oferind acces acestor unelte AI la datele personale ale utilizatorului, apare și eterna întrebare legată de intimitatea și securitatea acestor date. Apple promite că securitatea a fost implementată corect în toate aceste cazuri: AI-ul ia în considerare aceste informații, însă nu le colectează și nu le stochează nicăieri. Atunci când apelați o sarcină AI, în funcție de complexitatea acesteia, se va analiza dacă aceasta poate fi procesată direct de dispozitiv, și, în caz contrar, doar datele relevante vor fi trimise către cloud, pentru a fi procesate de servere foarte sigure, construite cu ajutorul procesoarelor de fabricație Apple. Datele astfel de trimise nu sunt stocate sau oferite către Apple.
Aceste va fi capabil să înțeleagă o serie mai complexă de instrucțiuni și cereri, chiar dacă acestea nu au fost enunțate în cel mai clar mod cu putință. Iar interacțiunile cu Siri nu mai sunt limitate la instrucțiuni vocale: un dublu click pe bara de navigare aduce o căsuță în care se vor putea scrie instrucțiuni în format text. De asemenea, Siri va fi capabil să înțeleagă anumiți termeni pentru căutări, inclusiv în cadrul fotografiilor sau imaginilor stocate în Photos, oferind rezultate relevante, acces direct la funcțiile anumitor aplicații sau chiar posibilitatea de a combina funcționalitatea mai multor aplicații într-o singură sarcină. Evident, noile caracteristici ale Siri vor funcționa, pe lângă iOS, și pe iPadOS sau macOS.
Aplicația de e-mail va oferi opțiunea ca, în locul primelor cuvinte sau propoziții din mesaje, descrierile mail-urilor să fie acompaniate de un scurt rezumat al acestora, pentru a înțelege mai bine scopul acelui mesaj. De asemenea, Apple Intelligence verifică conținutul acestor mail-uri și poate înțelege care mesaje sunt cele importante, afișându-le primele în listă.
O altă funcție adusă de Apple Intelligence este Genmoji, posibilitatea de a genera un emoji personalizat, în funcție de o descriere oferită în format text sau chiar după asemănarea unei persoane prezente într-una dintre fotografiile din Photos.
În aplicația Notes, folosind noua funcție Image Wand, o schiță aproximativă a unui obiect, a unei clădiri etc. poate fi transformată într-o imagine detaliată. Încercuiți schița inițială cu Apple Pencil, iar inteligența artificială va detecta despre ce este vorba și va oferi câțiva termeni în funcție de care să fie generată imaginea dorită.
Nu putea să lipsească nici posibilitatea de a retușa fotografii, grație noului tool numit Clean Up. Astfel, se pot elimina subiecții nedoriți dintr-o imagine prin simpla încercuire a acestora. Filtrarea fotografiilor, dar și a clipurilor video, se poate realiza după termeni mult mai complecși, AI-ul fiind capabil să caute în cadrul acestor fișiere media și să ofere doar răspunsurile relevante.
Nu în ultimul rând, din „oferta” Apple Intelligence nu vor lipsi nici funcțiile de înregistrare și transcriere a apelurilor.
Conform celor de la Apple, toată funcționalitatea Apple Intelligence va fi disponibilă în mod gratuit, pentru toți utilizatorii de dispozitive bazate pe iOS 18, iPadOS 18 și macOS 15. Mai mult, aceasta va putea fi extinsă prin încărcarea de module externe, precum cel al ChatGPT de la OpenAI, care va fi disponibil mai târziu în cursul acestui an.
Sursa: The Verge