Trucurile pentru îmbunătățirea semnalului Wi-Fi pot varia de la unele verosimile până la unele de-a dreptul deplasate. Un aspect important este amplasarea routerului. Iată unde să îți așezi routerul pentru a avea semnal optim!
Routerele conectează dispozitivele noastre la Internet prin trimiterea de semnale care direcționează traficul de date între telefoane, laptopuri și tablete, astfel încât să putem naviga pe Internet fără probleme.
Când semnalele lor sunt blocate sau perturbate, avem parte de un Wi-Fi de proastă calitate. Iată, deci, unde să îți așezi routerul pentru un semnal optim!
Indiferent dacă este vorba despre acvarii sau alte recipiente mari de apă, acestea pot fi o problemă dacă sunt aproape de router, deoarece absorb frecvențele radio. Când plouă, această problemă este relevantă și pentru semnalul de afară, deoarece picăturile de apă pot absorbi parțial semnalul, rezultând o acoperire mai redusă.
Dacă routerul este lângă o oglindă mare, există șansa ca semnalele pe care le trimite acesta să fie deviate în timp ce ricoșează de pe suprafață. Acest lucru poate crea zone moarte de semnal în locuință, unde dispozitivele nu se pot conecta la router, chiar dacă sunt aproape.
Deși popcornul este gustarea preferată la film a multora, cuptoarele cu microunde pot perturba semnalul Wi-Fi din cauza cantităților mici de radiații care scapă din ele. Microundele produc efectiv un semnal radio. Frecvența la care funcționează, 2,4 GHz, este aceeași cu cea a unui router, motiv pentru care încălzirea unei pizza pentru micul dejun poate întrerupe temporar conexiunea anumitor dispozitive.
Semnalul de la router este o realizare tehnologică remarcabilă, dar din păcate, este ușor blocat de obstacole. Undele radio sunt mult mai scurte comparativ cu cele folosite în transmisia radio, așa că își pierd puterea destul de rapid. De aceea, păstrarea unui traseu liber între router și dispozitive poate face ca lucrurile să funcționeze mai bine. Pe scurt, nu-l ascunde în spatele canapelei, sfătuiește IFL Science.
Dacă ești prea tânăr pentru a-ți aminti de telefoanele fixe, acest lucru poate părea ciudat, dar unii oameni au telefoane fixe fără fir. Acestea funcționează la aproximativ aceeași frecvență ca routerele Wi-Fi, așa că, dacă pui cele două dispozitive unul lângă altul, poți avea parte de o conexiune lentă și de interferențe.
Similar, orice dispozitiv cu Bluetooth (precum căștile sau boxele wireless) poate interfera cu semnalele Wi-Fi. Proximitatea este din nou cheia, perturbări mai grave având loc cu cât aceste obiecte sunt mai aproape de router. Ține dispozitivele Bluetooth la distanță și ar trebui să vezi o îmbunătățire.
Ar putea suna contraintuitiv ca un router să nu se înțeleagă bine cu alte dispozitive electronice, având în vedere că scopul său este să le conecteze între ele, dar tehnologia din alte aparate din locuință îl va încetini. Orice, de la monitoare pentru bebeluși la lumini fluorescente sau sisteme home cinema, poate emite frecvențe care interferează, așa că încearcă să ții routerul departe de orice nu se conectează direct cu el.
Wi-Fi-ul poate fi frustrant, dar câteva ajustări în configurația locuinței pot face o mare diferență în calitatea conexiunii.