Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume, întrecând Apple, Microsoft și Google

Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume, întrecând Apple, Microsoft și Google
Foto: Shutterstock

Săptămâna aceasta Nvidia a devenit cea mai valoroasă companie din lume, cu o capitalizare de piață de 3,34 trilioane de dolari, depășind Microsoft și Apple.

Impulsionată de frenezia globală legată de Inteligența Artificială și de cererea în creștere pentru procesoare AI, Nvidia este prima firmă de semiconductori care devine cea mai valoroasă companie din lume.

Cu doar câteva luni în urmă, capitalizarea de piață a Nvidia era în jur de 2,2 trilioane de dolari, iar compania se afla în spatele Microsoft și Apple, dar înaintea Saudi Aramco și Amazon în lista celor mai mari cinci companii după capitalizarea de piață. Apoi, Nvidia a anunțat rezultatele financiare pentru primul trimestru al anului fiscal 2024, raportând venituri de 26,044 miliarde de dolari și un profit net de 14,881 miliarde de dolari. Nvidia a declarat că se așteaptă să câștige 28 de miliarde de dolari în al doilea trimestru, crescând astfel încrederea investitorilor și capitalizarea de piață a companiei.

Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume

Cofondatorul și directorul executiv al Nvidia, Jensen Huang, a făcut apoi un tur mondial pentru a discuta despre performanțele companiei în AI, precum și despre hardware-ul de generație următoare Blackwell, ceea ce a crescut și mai mult încrederea. Acțiunile Nvidia au crescut cu peste 160% doar în 2024, adăugând mai mult de 2 trilioane de dolari la capitalizarea sa de piață. Pe 18 iunie, Nvidia devine cea mai valoroasă companie din lume după capitalizarea de piață.

Creșterea remarcabilă a Nvidia este alimentată de cererea în creștere pentru procesoarele sale pentru AI și HPC, în special Nvidia H100 și Nvidia H200. Iar oferta sa este bogată: compania are deja familia de produse Blackwell B200 pregătită să intre pe piață mai târziu în acest an și se pregătește pentru lansarea acestora; pe lângă anticipatele GPU-uri Blackwell RTX 50 pentru spații de lucru profesionale și pentru clienți. Cu Blackwell, Nvidia va oferi nu doar procesoare și servere, ci esențialmente centre de date întregi, ceea ce probabil va crește câștigurile companiei.

Viitorul sună din ce în ce mai bine pentru Nvidia

Analiștii întrebați de Bloomberg cred că capitalizările de piață ale celor mai de succes companii tehnologice ar putea depăși pragul de 4 trilioane de dolari, un nivel cu adevărat uluitor. Deocamdată, toți cei trei candidați pentru a deveni prima companie de 4 trilioane de dolari, Nvidia, Microsoft și Apple, sunt bine poziționați să profite de frenezia AI, deși la niveluri diferite, notează Tom’s Hardware.

„Credem că, în următorul an, cursa pentru o capitalizare de piață de 4 trilioane de dolari în tehnologie va fi în centrul atenției, între Nvidia, Apple și Microsoft”, a scris Daniel Ives, analist la Wedbush Securities, într-o notă publicată de Bloomberg. Elon Musk a postat pe Twitter despre dorința sa de a achiziționa 300.000 de GPU-uri Blackwell B200 odată ce acestea vor fi disponibile, și nu va fi singurul care va dori să le cumpere.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult