Inteligența artificială ar putea ajuta service-urile auto să depisteze mai ușor problemele mașinilor

24.06.2024
Inteligența artificială ar putea ajuta service-urile auto să depisteze mai ușor problemele mașinilor

Un dealer auto din America folosește inteligența artificială pentru a depista mai ușor problemele mașinilor care vin în service.

Inteligența artificială a devenit tot mai prezentă în viața noastră de zi cu zi, inclusiv în mașinile pe care le conducem. Spre exemplu, Volkswagen, Skoda sau Peugeot au anunțat deja că integrează ChatGPT în sistemele de infotainment ale noilor lor modele, făcând astfel mai naturală interacțiunea șoferului cu sistemele mașinii.

Mai mult, se pare că inteligența artificială își face loc și în afara mașinilor, chiar în atelierele de reparații. Findlay Cadillac din Henderson este primul dealer din Las Vegas care a instalat un sistem automat de inspecție a vehiculelor dezvoltat de UVEye. Această tehnologie este deja implementată în 300 de dealeri la nivel național, sporind semnificativ eficiența și reducând timpii de așteptare pentru clienți, relatează Carscoops.

Procesul de scanare durează doar un minut

Întregul proces este foarte simplu și nu durează mai mult de un minut. Clientul conduce mașina printr-un scaner mare, care realizează mai multe fotografii ale mașinii din toate unghiurile, inclusiv sub caroserie. Apoi, imaginile trec prin software-ul AI, care detectează orice defecte pe exterior, anvelope și componente mecanice vizibile.

După circa 30 de secunde, clientul primește un raport referitor la starea vehiculului său. În funcție de constatări, mecanicii pot rezolva orice probleme potențiale, asigurându-se că mașina este sigură și poate fi folosită pe drumurile publice.

Acest procedeu ar putea fi descris ca o scanare RMN pentru automobile. Emmanuel Epino, director general la Findlay Cadillac, a lăudat sistemul susținut de AI pentru că este „destul de precis”, adăugând că găsește lucruri pe care uneori tehnicienii lor „s-ar putea chiar să nu le vadă”.

Vizionați clipul AICI.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ionuț Vîlciu
Ionuț Vîlciu
Curios din fire, fascinat de tehnologie, jocuri, gadgeturi și pasionat de lumea auto, Ionuț și-a început cariera în jurnalism alături de echipa WASD.ro. De acolo a urmat o incursiune în presa automobilistică, alături de ProMotor. Când nu scrie despre mașini, redactează articole despre cele ... citește mai mult