Dacă lucrezi la un document important într-un mediu aglomerat și nu vrei ca oamenii să vadă ce faci dintr-o privire, poți folosi un privacy screen pe display sau o aplicație care estompează zonele din afara privirii. Microsoft a brevetat un sistem de afișare a documentelor criptate pe care îl consideră superior ambelor opțiuni, deoarece face documentul complet criptat și ilizibil în permanență, cu excepția secțiunii pe care o privești în mod direct.
Brevetul de afișare a documentelor criptate nu conține detalii specifice despre cum funcționează totul. În schimb, este oferită o privire de ansamblu asupra naturii tehnologiei. Microsoft a propus un sistem care ia documentele la care lucrezi și le criptează într-un mod care face conținutul sigur, dar păstrează neschimbată structura generală a textului.
Acest lucru se întâmplă chiar și când aduci documentul pe display-ul PC-ului. Iar aici intervine partea inteligentă. Folosind o cameră web sau alt dispozitiv care poate urmări mișcarea ochilor, algoritmul determină locul exact unde privești și folosește informația pentru a genera o mască de alfa-amestecare, un fel de „gol” în documentul criptat care îți permite să vezi materialul original aflat dedesubt.
Pe măsură ce ochii se mișcă, „golul” îi urmează pentru a se asigura că nu întâlnești brusc o linie de text de neînțeles. Metodele statistice pot fi folosite pentru a prezice unde se va îndrepta mișcarea ochilor, reducând latența dintre locul unde privesc ochii și mișcarea măștii. Orice altă persoană care se uită la ecran va vedea doar texte fără sens.
Algoritmul Microsoft ia în considerare faptul că folosim vederea periferică destul de mult când citim, chiar dacă textul nu este privit direct, iar marginea măștii nu este o linie dură între textul normal și cel criptat. De asemenea, algoritmul ia în considerare și faptul că mișcarea ochilor nu este perfect netedă (așa-numitele sacade).
Combinate, aceste adăugiri la algoritm par să fie puțin mai bune decât funcția Privacy View a AMD din software-ul Adrenalin, care doar estompează regiunile ecranului pe care nu le privești.
Totuși, ca toate caracteristici de securitate bazate pe urmărirea ochilor, noua tehnică a Microsoft nu pare să prevină o problemă. Dacă documentul original este vizibil și lizibil, indiferent pe ce parte a ecranului, există întotdeauna șansa ca cineva să îl poată vedea. Niciunul dintre aceste sisteme software de confidențialitate nu poate opri pe cineva să captureze o imagine a ecranului de la distanță sau din afara câmpului de vedere al dispozitivului de urmărire a ochilor.
Însă sistemul Microsoft pare să fie mai bun decât ecranele de confidențialitate pentru laptopuri, care doar dezactivează o parte din iluminarea de fundal pentru a face mai greu de citit conținutul din lateral, scrie PC Gamer.