Reușită revoluționară: Un sistem de răcire mai rece decât spațiul!

08.07.2024
Reușită revoluționară: Un sistem de răcire mai rece decât spațiul!
Copyright: Research Center Jülich / Sascha Kreklau

O știre cu implicații majore vine din Elveția și sună, pe scurt, cam așa: o echipă de cercetători de la un institut din Lausanne a reușit să facă un lucru remarcabil ce are de-a face cu un subiect aparent plictisitor, dar important: computația cuantică. Haideți să aflăm legătura între acesta, răcitoarele de computere cuantice, spațiul cosmic și medicina!

Ce au făcut cercetătorii elvețieni și de ce este important

Temperatura din spațiu este de 2,7 Kelvin, adică una extrem de scăzută. Cercetătorii de la Institutul Federal Elvețian de Tehnologie Lausanne au reușit, în premieră absolută, să răcească un procesor cuantic la 100 milikelvini. Asta ar însemna, pe Pământ, o temperatură de -273°C, adică mult mai mică decât ce s-a înregistrat, până acum, în spațiu.

Ce înseamnă asta pentru computerele cuantice? Componentele lor, cunoscute ca qubiți, au nevoie de cele mai mici temperaturi pentru a da randament. Dacă acest lucru nu se întâmplă și temperatura internă depășește un anumit prag, adică zero grade Kelvin, calculele pe care le fac nu mai sunt bune.

Tehnologia de răcire: Implicații pentru viitor

Modul în care echipa elvețiană a reușit această descoperire excepțională poate fi redus în câțiva pași simpli. Primul: au creat un sistem care să preia energia termică produsă de un procesor. Pasul doi: au transformat această energie în electricitate. Ultimul pas: au folosit electricitatea astfel creată pentru a menține respectivul procesor la temperatura ideală. Atât. Și nici măcar nu a trebuit să inventeze componente noi.

Descoperirea elvețienilor înseamnă un pas important pentru calculatoarele cuantice și știința în general. Datorită echipei din Lausanne, aceste dispozitive vor putea fi utilizate cu rezultate și mai încurajatoare în alte domenii decât cel menționat anterior. Ca de exemplu medicina, unde ar putea fi create medicamente pentru boli incurabile. Acest lucru nu se va întâmpla în viitorul apropiat, dar semnele de până acum sunt foarte bune.

Sursa: XDA Developers

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult