Cu toții ne alarmăm când telefoanele noastre ne informează cât timp am petrecut lipiți de ecran în ultima săptămână. Dar într-o mișcare poate surprinzătoare, americanii renunță la smartphone-uri.
Iată cum americanii renunță la smartphone-uri. O femeie din California a explicat cum și-a înlocuit smartphone-ul cu un „dumbphone” care poate doar să trimită mesaje și să efectueze apeluri, în încercarea de a reduce timpul petrecut folosind ecranul.
„Doomscrollingul”, termen inventat în 2018 pentru a reflecta timpul excesiv pe care oamenii îl petrec derulând printre știri sau conținut pe telefoanele lor, a devenit copleșitor pentru Caroline Cadwell după ce a descoperit că și-a pierdut controlul asupra unor părți din viața ei.
„Am renunțat la un loc de muncă pentru că eram epuizată și am petrecut aproape trei luni într-o stare pe care aș descrie-o ca fiind în ‘modul zombie’”, a spus ea.
Cadwell a explicat că a decis să facă această schimbare după ce a petrecut o vară complet absorbită de smartphone-ul ei, atât de mult încât a ieșit cu câinele la plimbare și nu-și amintea pe unde a mers.
„Era vară și abia îmi amintesc de ea, nu am făcut nimic. Când aproape am ieșit din această perioadă și m-am simțit mai bine, am început să reflectez asupra a ceea ce, din cauza burnoutului meu, era sub controlul meu, și cel mai mare factor contributiv a fost lipsa limitelor în ceea ce privește munca”, a continuat ea.
Vorbind despre cum i s-a schimbat viața, ea a adăugat că „spațiu și timp, așa aș descrie (schimbarea). Este uimitor cât de mult pot câștiga relațiile tale dacă renunți la telefon”.
De la această revelație, Cadwell a lansat „Unpluq”, o aplicație care blochează alte aplicații de pe smartphone pentru a preveni doomscrollingul, astfel încât oamenii să își poată folosi telefoanele într-un mod mai sănătos.
Pe lângă aplicație, serviciul a lansat și o etichetă fizic care poate fi folosită pentru a debloca aplicațiile prin atingerea smartphone-ului.
„Cred că oamenii încep să conștientizeze la scară largă pericolele social media și ale smartphone-urilor; foarte puțini cred că ar argumenta că sunt bune pentru noi 100% sau că social media sunt bune”, a spus femeia.
„Există loc pentru ca mai mulți oameni să ia măsuri? Absolut; și începem să vedem asta, dar cred că generațiile mai tinere vor conduce calea către o relație diferită cu smartphone-urile lor”, a încheiat Cadwell, citată de Unilad.