În ultima vreme, utilizatorii de iPhone din întreaga lume au tot primit alerte legate de atacuri de spionaj. Iată că se întâmplă din nou. Ultima dată când Apple a procedat astfel a fost în luna aprilie a acestui an. Ce se întâmplă, de fapt?
Compania americană Apple a trimis, din 2021 încoace, o serie de notificări către utilizatori din peste 150 de țări asupra unor încercări de atac cu spyware. În aprilie, un total de 92 de țări au primit aceste alerte. Acum, numărul s-a ridicat la 98 de țări. Încă nu se știe clar nici numele țărilor, nici identitățile atacatorilor. Se pare că India ar fi una dintre zonele afectate. Mai mulți locuitori de-acolo au scris pe diferite forumuri despre problemele cu care s-au confruntat recent.
Ar avea sens, deoarece în octombrie 2023, Apple a trimis avertismente similare mai multor jurnaliști și politicieni din Statele Unite. La scurt timp după aceea, Amnesty International a scris despre Pegasus, un spyware extrem de periculos. Acesta a afectat, conform organizației de apărare a drepturilor omului, iPhone-urile unor jurnaliști din India.
Utilizatorii de iPhone care au primit notificările de avertizare au fost informați că Apple a detectat încercări de atac cu spyware menite să le compromită dispozitivele. Acest lucru s-ar fi întâmplat de la distanță. Iată cum a sunat mesajul:
„Atacul recent vă vizează probabil în mod specific datorită identității sau activităților dumneavoastră. Deși nu putem oferi certitudine absolută în detectarea acestor atacuri, Apple are încredere mare în această avertizare – vă rugăm să o tratați cu seriozitate.”
În comunicările sale către utilizatorii afectați, Apple i-a atenționat, printre altele, să nu își dezvăluie niciodată datele sensibile către persoane necunoscute, să utilizeze o parolă puternică pentru Apple ID și să activeze autentificarea cu doi factori.
Dacă până acum compania se referea la incidente ca atacuri susținute de stat, acum le descrie ca atacuri de spionaj mercenar. Acestea sunt caracterizate ca fiind foarte bine finanțate și extrem de schimbătoare, ceea ce le face cu atât mai periculoase.
Sursa: TechCrunch