Procesoarele dual-core nu vor dispărea prea curând. Performanța lui Intel Processor 310, dezvăluită de Geekbench

Procesoarele dual-core nu vor dispărea prea curând. Performanța lui Intel Processor 310, dezvăluită de Geekbench
Foto: Shutterstock

Intel continuă tendința de a înlocui procesoarele sale entry-level cu denumirea generică „Intel Processor”. O nouă listare de pe Geekbench, descoperită de BenchLeaks, relevă un nou cip entry-level, numit Intel Processor 310. Acesta va dispune de două nuclee de performanță și patru fire de execuție, similar cu vechile procesoare Intel Celeron și Pentium.

310 este unic prin faptul că este unul dintre cele două modele de procesor Intel care nu au nuclee de eficiență și este clasificat drept un CPU Raptor Lake (dar folosește totuși o matriță Alder Lake). În Geekbench, performanța cipului reflectă acest lucru, având o performanță foarte bună pe un singur nucleu comparativ cu alte variante de procesor Intel, cum ar fi seria N200.

Performanța multi-core este, de asemenea, destul de decentă, datorită utilizării tehnologiei HyperThreading. Aceasta îi permite cipului să se apropie de puterea multi-threading a unui Core i3-N305, care vine cu opt nuclee de eficiență Gracemount.

Intel Processor 310 a fost zărit pe Geekbench

Listarea Geekbench arată că Intel Processor 310, asociat cu un singur stick de memorie DDR4 de 8GB, a obținut un scor pe un singur nucleu de 2.152 puncte și un rezultat multi-core de 4.254 puncte. Cel mai apropiat cip din gama Intel Processor este Core i3-N305, care vine cu opt nuclee de eficiență Gracemount, obținând un scor pe un singur nucleu de 1.431 puncte și un rezultat multi-core de 5.538 puncte.

Cel mai apropiat procesor Raptor Lake de Intel Processor 310 este seria Core i3-13100, care are patru nuclee și frecvențe mult mai mari. Varianta simplă a 13100 are un rezultat pe un singur nucleu de 2.253 și un rezultat multi-core de 7.368. Performanța pe un singur nucleu este comparabilă cu 310, dar Core i3 depășește 310 în performanța multi-core datorită numărului suplimentar de nuclee.

Din păcate, nu putem interpreta aceste rezultate cu o acuratețe foarte mare, deoarece 310 a funcționat cu un singur stick de memorie. Acest lucru îi afectează semnificativ scorul, deoarece al doilea canal de memorie al CPU-ului nu a fost utilizat. Vestea bună este că ne putem aștepta ca acest cip să performeze mult mai bine în viitoarele teste de referință, unde sunt utilizate două stick-uri DRAM, dar nu ne așteptăm ca cipul să se apropie de performanța multi-threaded a Core i3-13100 din cauza deficitului de nuclee, subliniază Tom’s Hardware.

Înlocuitorul procesoarelor Celeron și Pentium

Intel Processor 310 face parte din inițiativa Intel de a elimina sub-mărcile Celeron și Pentium. 310 și varianta simplă 300 le vor înlocui, reprezentând cele mai ieftine procesoare moderne Intel pe care le puteți cumpăra, compatibile cu socketul desktop LGA 1700. Principala diferență dintre aceste cipuri entry-level și Core i3 este numărul de nuclee, 310 având doar două nuclee, iar Core i3 având patru.

Frecvența este, de asemenea, o diferență majoră care favorizează procesoarele Core i3, acestea având tehnologie de turbo-boosting. Conform listării Geekbench pentru 310, viteza maximă înregistrată a cipului a fost de puțin sub 4.1GHz, în timp ce Core i3-13100 are frecvențe turbo de până la 4.5GHz.

Puterea consumată de 310 nu este cunoscută, dar bazându-ne pe puterea de bază de 46W a Intel Processor 300, se crede că 310 va atinge aceeași valoare. Dacă este așa, consumul de energie va fi, de asemenea, o diferențiere majoră între cele două cipuri, i3-13100 fiind capabil să consume minimum 60W și până la 110W prin sistemul modern PL1/PL2 al Intel.

Prețul și disponibilitatea sunt necunoscute, dar acum că existența sa a fost dezvăluită, ne putem aștepta ca acest cip să debuteze în curând.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult