Inteligența artificială continuă să se dezvolte într-un ritm accelerat. Odată cu această expansiune, au apărut și îngrijorări considerabile privind securitatea și confidențialitatea datelor în contextul AI-ului generativ. Recent, Microsoft a introdus Copilot, iar Google a lansat Gemini, două inițiative de vârf în domeniul AI-ului. Acum, se pare că cel din urmă a început să dea rateuri serioase.
Nu demult, Microsoft anunțau lansarea barei laterale Gemini în aplicațiile Google Cloud, inclusiv Google Docs și Drive. Astfel, Gemini poate să monitorizeze activitatea utilizatorului și să ofere sugestii sau să-i analizeze fișierele. Kevin Bankston, consilier senior pentru politici de supraveghere a AI, a observat recent că al său Google Gemini a deschis și citit niște documente care ar fi trebuit să rămână confidențiale.
În cazul lui Bankston, a fost vorba despre documentele lui fiscale. Se pare că Gemini ar fi creat un rezumat în format PDF al acestora, acțiune realizată fără aprobarea sa. Când a încercat să dezactiveze funcționalitatea, Kevin a fost redirecționat către setări inexistente. După mai multe încercări, a descoperit că funcția era deja dezactivată în mod implicit.
Just pulled up my tax return in @Google Docs–and unbidden, Gemini summarized it. So…Gemini is automatically ingesting even the private docs I open in Google Docs? WTF, guys. I didn’t ask for this. Now I have to go find new settings I was never told about to turn this crap off.
— Kevin Bankston (@KevinBankston) July 10, 2024
Google nu oferă, în documentul de suport care explică modul de utilizare a Gemini în Google Drive, informații despre cum să dezactivăm această funcție. Utilizatorul nu știe nici cum să împiedice Gemini să acceseze datele stocate în Google Drive. Situația nu este singulară: au existat multe alte cazuri cu oameni care au întâmpinat dificultăți în găsirea unei soluții pentru dezactivarea opțiunii Gemini.
Până la urmă Kevin a aflat cum să oprească accesul la datele din Google Drive: trebuie dezactivate extensiile Gemini.
Celor de la Google li s-au cerut detalii despre acest incident, dar nu au oferit informații suplimentare. Compania a sugerat utilizatorilor să renunțe complet la opțiunea Labs în Workspace.
În cazul Gemini de la Google, setările de confidențialitate ar trebui să fie transparente și accesibile, ceea ce nu pare să fie cazul. Deci din două una: fie inteligența artificială „minte”, fie unele sisteme interne de pe serverele Google nu funcționează cum trebuie. Oricum ar fi și oricât ne-ar asigura companiile că datele private ale utilizatorilor nu sunt folosite pentru a antrena inteligența artificială, incidentul nu-i pune într-o lumină prea bună pe cei de la Google.
Sursa: Neowin