Apple, în mijlocul unei controverse. Ar fi folosit conținut fără acordul creatorilor pentru antrenarea AI

17.07.2024
Apple, în mijlocul unei controverse. Ar fi folosit conținut fără acordul creatorilor pentru antrenarea AI
Credit: Reuters

Potrivit unei investigații jurnalistice conduse de Wired și Proof News, mai mulți creatori de conținut de pe YouTube s-au trezit că le-au fost furate clipuri fără acordul lor pentru a antrena modele de IA.

Despre ce este vorba, mai exact

Apple, Nvidia, Anthropic și alți jucători importanți de pe piață se află în centrul unui scandal major. Subtitrările provenite de la peste 170.000 de videoclipuri aparținând unor nume populare ca Marques Brownlee, MrBeast și Jimmy Kimmel ar fi fost folosite de acestea după ce firma EleutherAI le-a descărcat. EleutherAI este o firmă ce ajută companiile mari să antreneze modele de inteligență artificială. Scopul acestui demers? Să creeze materiale pentru persoane din domeniul academic și diferiți developeri mici.

Pentru a nu fi arătați cu degetul, setul de date creat de firmă după ce a descărcat subtitrările conținea doar textul simplu și traduceri în germană, japoneză și arabă. Conform Wired, niciun reprezentant al firmei EleutherAI nu a vrut să comenteze pe marginea subiectului.

Apple și reacții de la creatorii de conținut

Niciunul dintre creatorii de pe YouTube nu și-a exprimat acordul ca videoclipurile să fie folosite în antrenarea modelelor de IA și nici măcar nu a fost întrebat în prealabil. Unul dintre ei chiar și-a șters toate videoclipurile de pe platformă. În zadar: ele există în continuare în câteva dintre modelele de inteligență artificială.

Însuși Marques Brownlee, vizibil deranjat de situație, și-a postat gândurile pe X și a creat un reel pe Instagram. El a concluzionat că „Apple și o mulțime de alte companii tech își antrenează modelele de IA folosind date pe care le cumpără de la companii terțe, unele dintre acestea obținându-și datele în moduri ușor ilegale. Apple poate spune că nu a făcut nimic rău”, pentru că nu ei s-au ocupat de tot acest proces. Un caz clasic de „alții sunt de vină” pentru a scăpa de repercusiuni.

Întreaga situație adusă în prim-plan de Wired și Proof News ridică semne serioase de întrebare în privința eticii și drepturilor de autor în era digitală. Creșterea rapidă a utilizării modelelor de IA antrenate pe date preluate fără permisiunea creatorilor arată necesitatea unor reglementări clare și a unor consensuri internaționale cu privire la utilizarea responsabilă a datelor digitale.

Sursa: Phone Arena

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult