Un angajat a dat în judecată IBM pentru că nu i-a mărit salariul în 15 ani de concediu medical

Un angajat a dat în judecată IBM pentru că nu i-a mărit salariul în 15 ani de concediu medical
Foto: Shutterstock

Un angajat a dat în judecată IBM după ce compania a refuzat să îi acorde o mărire de salariu, deși acesta se afla în concediu medical din 2008 și nu lucra.

Ian Clifford, din Marea Britanie, era angajat al gigantului tehnologic IBM, dar nu a putut lucra pentru ei timp de 15 ani, de când a fost concediat din motive de sănătate mintală în 2008.

Compania a ajuns la un acord cu Clifford, conform căruia el rămânea angajat al IBM, dar nu avea „nicio obligație de a munci”.

Un angajat a dat în judecată IBM pentru lipsa măririlor de salariu, deși nu lucra

În 2013, el a fost inclus într-un plan de dizabilitate după ce s-a plâns că nu a primit nicio mărire de salariu de când a părăsit locul de muncă. Planul de sănătate era conceput pentru a se asigura că angajații aveau dreptul de a câștiga trei sferturi din veniturile lor convenite, ceea ce însemna că Clifford câștiga un salariu anual de 54.000 de lire sterline (70.447 de dolari), deși nu lucrase nicio zi în 15 ani.

S-a raportat că bărbatul va continua să câștige această sumă până la vârsta de 65 de ani, ceea ce va echivala cu peste 1,9 milioane de dolari.

Cu toate acestea, acest lucru nu a fost suficient pentru Clifford; acest angajat a dat în judecată IBM din nou, adresându-i-se unui tribunal de muncă și acuzând compania de discriminare pe bază de dizabilitate. El era nemulțumit că salariul său nu a crescut în ultimii 10 ani.

Clifford a spus că a fost tratat „nefavorabil” deoarece nu a primit nicio mărire de salariu din 2013 și a avertizat că „valoarea plăților va scădea în curând” din cauza nivelurilor ridicate de inflație.

El a declarat pentru The Telegraph în 2023 că „scopul planului era să le ofere siguranță angajaților incapabili de muncă; acest lucru nu se realizează dacă plățile rămân înghețate pentru totdeauna”.

Cum s-au pronunțat judecătorii?

Totuși, lucrurile nu au mers în favoarea lui Clifford, după ce tribunalul de muncă i-a respins cererea. Clifford a fost de fapt informat despre ceea ce probabil gândim cu toții, că beneficia de un „avantaj foarte substanțial” și primea „un tratament favorabil”.

În respingerea cazului, judecătorul de muncă Paul Housego a spus că „angajații activi pot primi măriri de salariu, dar angajații inactivi nu, este o diferență, dar nu este, în opinia mea, un dezavantaj cauzat de ceva derivat din dizabilitate”.

„Reclamația este că absența unei creșteri salariale este discriminare pe bază de dizabilitate, deoarece este un tratament mai puțin favorabil decât cel acordat celor care nu au astfel de probleme. Această afirmație nu se susține, deoarece numai persoanele dizabilitate pot beneficia de plan. Nu este discriminare pe bază de dizabilitate faptul că planul nu este și mai generos de atât”, declara judecătorul.

Judecătorul a mai afirmat și că chiar dacă valoarea de 50.000 de dolari pe an s-ar înjumătăți pe parcursul a treizeci de ani, tot ar fi un „beneficiu foarte substanțial”.

Profilul LinkedIn al lui Clifford spune că acesta este „pensionat medical” din 2013, notează Unilad.

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ștefan Trepăduș
Ștefan Trepăduș
Ştefan Trepăduș este blogger din 2009, abordând subiecte legate de cultură și de tehnologie. După un an petrecut într-o agenție de social media și doi ani în presa locală, el s-a reîntâlnit cu domeniile mai dragi inimii lui, știința și tehnologia, în cadrul grupului Gândul Media Network. citește mai mult