Viitorul patch de stabilitate pentru procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 nu va repara procesoarele deja deteriorate. Retururile cresc semnificativ

29.07.2024
Viitorul patch de stabilitate pentru procesoarele Intel Core din generațiile 13 și 14 nu va repara procesoarele deja deteriorate. Retururile cresc semnificativ

După luni și luni de probleme raportate fie din partea utilizatorilor finali, fie din partea companiilor ce folosesc astfel de procesoare, Intel a recunoscut public problema pe care o au CPU-urile bazate pe arhitectura Raptor Lake (Intel Core generațiile a 13-a si a 14-a): un algoritm utilizat de procesor pentru a cere voltajul necesar de la placa de bază este greșit, procesoarele primind astfel mai mult voltaj decât este necesar. Soluția? Un patch microcod va fi livrat către partenerii producători de hardware la jumătatea lunii august.

Din păcate, acest update nu va fi capabil sa rezolve neajunsurile de stabilitate ale procesoarelor Raptor Lake afectate de voltajul excesiv, ci doar va preveni CPU-urile Intel Core de generațiile 13 si 14 să mai întâmpine această problemă pe viitor. Este încă neclar dacă un astfel de procesor, care întâmpină probleme de stabilitate, a fost afectat sau nu până în punctul în care devine irecuperabil. Majoritatea plângerilor din trecut se refereau în principal la modelele Intel Core i9-13900K și 14900K, care funcționau corect pentru o perioadă și apoi, din senin, deveneau instabile.

Intel afirmă însă ca orice procesor Core de generație 13 și 14, cu un TDP de 65W sau mai ridicat, ar putea fi afectat. Compania își încurajează clienții să apeleze la garanție pentru orice procesor care prezintă astfel de semne de instabilitate, însă refuză să întrerupă, nici măcar temporar, vânzarea acestor CPU-uri Raptor Lake.

În schimb, cei de la Intel își sfătuiesc clienții să utilizeze profilul Intel Default în secțiunea Power Settings din BIOS-uri, pentru a permite cipurilor afectate să aibă acces la o cantitate nelimitată de energie, dacă acestea o necesită. Odată cu lansarea patch-ului microcod, programat pentru mijlocul lunii august, limitările impuse de aceste recomandări s-ar putea să fie ridicate. Nu în ultimul rând, conform Intel, acest update nu va un impact perceptibil asupra performanței procesoarelor Core de generația a 13-a și a 14-a. Totuși, momentan patch-ul se află abia în faza de testare, deci lucrurile se mai pot schimba până la mijlocul lunii viitoare.

Retururi semnificative pentru procesoarele Raptor Lake

În aceste condiții, nu este de mirare că retururile de procesoare Intel Core din generațiile 13 și 14 sunt ridicate: un retailer online european a confirmat pentru publicația franceză Les Numeriques că a primit de aproximativ patru ori mai multe retururi de CPU-uri Raptor Lake în comparație cu mai vechile Alder Lake (generația a 12-a de procesoare Intel Core).

Sursa: Extremtech.com, Techspot.com

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Cosmin Aionita
Cosmin Aionita
Cosmin Aioniță este unul dintre cei mai experimentați jurnaliști din România în domeniul jocurilor video. Pe lângă Go4Games, de-a lungul anilor și-a adus contribuția la revistele XtremPC, LEVEL și Nivelul 2, a colaborat cu Eurogamer România și a co-prezentat unul dintre cele mai longevive ... citește mai mult