AMD pregătește un procesor Ryzen din seria 5000 pentru gamerii cu buget limitat

14.08.2024
AMD pregătește un procesor Ryzen din seria 5000 pentru gamerii cu buget limitat
Sursa foto: AMD

AMD sunt în faza de dezvoltare a procesoarelor din gama Ryzen 9000 și se pare că se pregătesc deja de un altul, de această dată din seria Ryzen 5000.

Circulă niște zvonuri cum că liderul în industria procesoarelor ar putea să lanseze încă unul destinat celor care vor un PC gaming de buget cu performanțe foarte bune.

Revenirea pe AM4 cu Ryzen 5 5500X3D

Deși socket-ul AM5 a fost introdus odată cu seria Ryzen 7000, socket-ul AM4 ar putea primi încă un impuls prin lansarea unui nou procesor. Zvonurile vin de la user-ul Twitter Harukaze5719. El ar fi găsit o listare cu noul model în baza de date a Comisiei Economice Eurasiatice (EEC, pe scurt).

Ce aduce nou

Potrivit scurgerilor de informații, acesta are 6 nuclee și 12 fire de execuție. Frecvența de bază ar fi de 3 GHz și boost-ul ar fi de până la 4 GHz. Performanța în jocuri ar crește semnificativ datorită tehnologiei 3D V-Cache, datorită căreia procesorul ar oferi 96 MB de cache L3.

De ce continuă AMD să investească în gama Ryzen 5000?

Lansarea unui nou procesor din această serie la numai 4 ani de la introducerea lor are motive strategice. Unu la mână, există o cerere continuă pentru platformele AM4: mulți utilizatori nu sunt încă pregătiți să treacă la noile plăci de bază AM5 și la memoria DDR5.

Un al doilea motiv ar fi că Ryzen 5 5600X3D, cel mai ieftin procesor cu 3D V-Cache, nu se mai găsește de vânzare și există o mare posibilitate ca AMD să aibă încă stocuri de cipuri defecte. În loc să le arunce, compania preferă să le folosească pentru a crea un model de buget.

Ar mai fi un al treilea raționament: există utilizatori care nu vor să dea mulți bani pentru un sistem complet nou ca să facă un upgrade de performanță.

Deși nu există încă informații oficiale despre prețul sau data de lansare a procesorului Ryzen 5 5500X3D, este evident că AMD se pregătește să ofere o opțiune competitivă pentru segmentul de gaming cu buget redus. Dacă acest procesor chiar va fi lansat, ar putea rivaliza cu Ryzen 5600X sau chiar cu Intel Core i5 13400F.

Sursa: Notebookcheck

Urmărește Go4IT.ro pe Google News
Ioana Ioniță
Ioana Ioniță
Ioana a început să scrie de când a descoperit creionul și stiloul. La început poezii pe hârtie, apoi articole pe diverse teme la calculator. Când nu meșterește texte din lumea gagdet-urilor, se plimbă în parc, fotografiază ce o farmecă și mângâie toate pisicile apărute în cale. citește mai mult